Успех на колегата Валентин Димитров.

п.с. Отявлена мвр и прокуроска кретения без да се извинявам за френския.
За чий точно @@@@ е задържана девойката?
А?
И да - запознат съм отлично с практиката по самозащитата и тя е друг вид правна кретения.
И тва се чудя, абе аз дали право съм завършил или ветеринарна медицина?
Или прокурорското право е едно друго право, различно от Правото?

Това написа в профила си във фейсбук адвокат Николай Хаджигенов по повод случката в Стара Загора, където момиче уби изнасилилия я 60-годишен мъж.

Адвокатът на 18-годишната Мария Гиздева, която на 25 юли уби рецидивиста, докато той я е изнасилвал, поиска незабавното ѝ освобождаване от ареста или незабавно внасяне на искане за задържането ѝ под стража. Това съобщи той лично за „Хоризонт”, като се позова на факта, че момичето е в тежка депресия от случилото се и има опасност да посегне на живота си. Според адвокат Димитров тя е действала в условията на неизбежна отбрана и деянието ѝ не е обществено опасно.

Случаят с Мария е обект на люти спорове в социалните мрежи, а Николай Хаджигенов, когото цитирахме по-горе, е известен юрист и правозащитник и редовен критик на състоянието на българската прокуратура.

Адвокат Димитров допълни, че задържането за 72 часа според НПК (т.нар. прокурорско задържане) се прави само в случаите, когато обвинението има намерение да поиска постоянна мярка "задържане под стража”. Правистът казва, че в конкретния случай искането му се основава на Европейската конвенция за правата на човека, която предвижда процедура за незабавно разглеждане от национален съд на законосъобразността на задържането на граждани или незабавното им освобождаване.

Всъщност спорът за "прокурорското" задържане, което не подлежи на съдебен контрол, е от години. То е единствената репресия, която на практика никога не е обжалвана успешно пред съда, а в  НПК пише, че целта му е само да осигури явяването на обвиняемия на делото, на което ще се гледа мярката му. Прилага се обаче масово.

За БНР Нейка Тенева, зам.-окръжен прокурор и говорител на институцията, съобщи, че не може да коментира действията на прокурор Петко Георгиев, защото член 115 от НК за предумишлено убийство (един от найтежките изобщо в НК, б.р.) предвижда затвор над 10 години, което дава право на обвинението да поиска най-тежката мярка. Едва след извършване на множеството експертизи, сред които и психолого-психиатрична, на 18-годишното момиче прокурорът може да потвърди или промени искането за постоянното задържане на Гиздева.

На 25 юли тази година тя е била отвлечена от 60-годишния Богдан Динев в дома му, заключена и изнасилена. Според адвокат Димитров по време на изнасилването ученичката успяла да се докопа до джобно ножче, с което наръгала няколко пъти мъжа, който починал от кръвозагуба. Мария се е предала сама на полицията и направила пълни самопризнания.

Рецидивистът е осъждан многократно за различни деяния, в това число и за изнасилване.

Интересно е, че най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", се прилага само при две хипотези според НПК - ако има опасност заподозреният да се укрие или да извърши ново престъпление.