"Ако до 29-и май между „Нафтогаз Украйна" и „Газпром" не бъдат подписани необходимите документи за понижаването на цената на природния газ за Украйна, ние ще се срещнем на арбитраж в Стокхолм."

Този ултиматум даде днес на руския газов гигант украинският премиер Арсений Яценюк, предаде УНИАН.

„Ние сме готови да плащаме своите задължения, това е наш свещен дълг. Но трябва да има някакво подписано споразумение", каза Яценюк на правителствено заседание.

Същевременно финансовият министър Александър Шлапак заяви, че в момента е налична необходимата сума за погасяването на украинския дълг към „Газпром", но все още няма яснота около цената на бъдещите газови доставки. Украинските власти искат връщане към предишната цена - 268,5 долара за 1000 кубически метра. В началото на април 2014 г. тя бе вдигната на 485 долара.

Яценюк повторил и позицията си, че преговори между Украйна и Русия "изглежда не са възможни" без участието САЩ и ЕС.

На правителственото заседание стана ясно, че във всички украински министерства се въвежда нова длъжност - заместник-министър по въпросите на евроинтеграцията.

Ултиматумът на Яценюк бе даден ден, след като ЕС, Русия и Украйна се доближиха до споразумение, което може до предотврати спирането на руските газови доставки за Украйна от началото на юни Споразумението ще влезе в сила на 28 май, ако  го потвърдят руските и украинските власти, както и газовите  компании на двете страни. 

То предвижда "Нафтогаз Украйна" да изплати на "Газпром" дълг от 2 милиарда долара до 30 май и от 500 милиона долара до 7 юни. Това са неизплатени доставки от ноември 2013 до май 2014 г. включително.

След получаването на първите плащания между Русия и Украйна ще започнат консултации за нови цени на газа смятано от април 2014 година. "Газпром"  се съгласява да  продължи доставките на газ без да иска предплащане всеки месец