Спекулациите с покачването на цените на петрола значително затихнаха. За това има две причини - постоянните опасения за състоянието на световнтата икономика и признаците за увеличаването на добива на петрол. Това доведе до падането на цените на петрола до най-ниското равнище от повече от два месеца. Цената на севорноморския Brent в понеделник през деня падна до малко под 45 долара за барел (159 литра).

В продължение на една седмицата цената се понижи с 6 на сто. Американският сорт WTI се търгува за 43,12 долара за барел. Годишния си таван цената на петрола постигна на 9 юни, когато бе 53,30 долара за барел Brent и 51,67 за барел WTI. Brent падна до най-ниското си ниво от 31,33 долара за барел през януари. Стойността на WTI през февруари бе около 26 долара.

Настроението на пазара е нестабилно, казват анализатори от Commerzbank. Финансовите инвеститори продължават да се изтеглят от петролния пазар и по този начин засилват натиска. Според анализаторите от Commerzbank значително са намалели спекулативните дълги позиции, т.е. повишаването на цените, на американската стокова борса CFTC.

Анализаторите очакват значително понижаване на ръста

Броят на тези дълги позиции падна тдо най-ниското си равнище от началото на март. Ако сената на северноморския сорт Brent остане под 45 долара за барел, анализаторите от Commerzbank очакват ускопено понижаване на цените.

Повод за по-нататъшни спекулативни продажби могат да станат последните данни за активното дълбаене на петролни кладенци в САЩ. По данни на петролната сервизна компания Baker Hughes миналата седмица те са скочили за четвърти път поред.

Въпреки това анализаторите от Commerzbank не съветват не съветват да очакваме рязко увеличаване на добива на петрол в САЩ. Това е преждевременно. Дълбаенето е на най-високото си ниво от края на мзарт, но досега е с 30 на сто по-ниско от нивото от началото на годината.

И въпреки това анализатори от американската инвестиционна банка Morgan Stanley откриха признаци на излишък в предлагането на световния петролен пазар. Тази ситуация може да продължи до следващата година. Анализаторите от Morgan Stanley изтъкват някои тревожни събития през последните месеци.

Според тях най-вече нивото на производството на бензин в нефтопреработващите заводи е било прекалено високо. Комбинатите са били принудени да съкращават мощности, за да стабилизират цените и по този начин да защитят приходите си. Затова те могат да намалят търсенето на суров петрол, което ще доведе до по-нататъшно понижаване на цените.

Специалисти от британската банка Barclays очакват през третото тримесечие на годината значително по-бавен ръст на търсенето на петрол. Те обясняват това със слабия икономически ръст. Подкрепата на развитите промишлено страни намалява, а икономиката на такива важни развиващи се страни като Китай и Индия отслабва.

Малко по-спокойно оценяват ситуацията с понижаването на цените специалисти от консултантската компания Energy Aspects. Според тях пазарът демонстрира признаци на нормализиране в коригирането на предлагането и търсенето.

Сега пазарът на суров петрол е по-устойчив към малкото търсене от страна на нефтопреработващите заводи. Това не означава, че адаптацията е завършила или приближава края си, но движението се нормализира.

------

* Авторът е кореспондент по финансовите въпроси на германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", откъдето препечатваме статията.