Президентът Росен Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд за противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум, заедно с президентските избори, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Според Росен Плевнелиев, това решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. Според президента, прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната.

МОТИВИТЕ НА СЪДА: ЗАЩО 3 ОТ 6-ТЕ ВЪПРОСА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ОТПАДАТ

Президентът сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Росен Плевнелиев поиска съдът да отмени тези три въпроса с аргументи, че не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"Според президента, намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание", се казва в днешната позиция.

Президентът припомня, че „държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система".

Росен Плевнелиев припомня, че лично той миналата година инициира национален референдум за възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път и Народното събрание вече регламентира електронното гласуване.

"Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава", завършва съобщението на държавния глава.