СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Евровотът остана в историята, сега иде ред на големия покер кой ще оглави Европейската комисия (ЕК) – кандидатът на десницата Жан-Клод Юнкер или на социалдемократите Мартин Шулц.

Макар Европейската народна партия (ЕНП) да получи най-много гласове и съответно най-голям брой евродепутати (213), тя няма нужното мнозинство от 376 души, за да избере своя кандидат Юнкер.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) изпраща в Европейския парламент (ЕП) 190 представители.

И на двете най-големи политически сили в ЕП им трябват съюзници при вота за председател на ЕК. Социалдемократите разчитат предимно на подкрепа сред зелените и либералите.

Точно потенциалният им съюзник - зелените, засега показват на Мартин Шулц червен картон.

По-точно това го прави досегашният шеф на парламентарната им фракция в ЕП Даниел Кон-Бендит. Той е един от най-известните европейски политици – с качествата си, но и със своята безкомпромисност.

“Мартин Шулц би трябвало да се засрами. Жаден за власт, той предаде всички европейски принципи и води националистическа предизборна борба”, завява за днешното онлайн издание на “Шпигел” Кон-Бендит.

"Зеленият" съюзник Даниел Кон-Бендит остро разкритикува Мартин Шулц.
Всички предизборни плакати на Шулц бяха с акцент Германия: “Само ако изберете Мартин Шулц и Социалдемократическата партия, един германец може да стане президент на ЕК” и “Мартин Шулц. От Германия. За Европа”.

“Тези плакати са отвратителни. Еврокомисарите са длъжни да представляват европейските интереси, а не тези на собствената си страна. Това с особена сила важи за президента на ЕК. Шулц обърна с главата надолу всичко, за което в Европа сме се борили от десетилетия”, бичува Кон-Бендит.

Той припомня и че човекът на социалдемократите Шулц през цялата си предизборна битка не е изпуснал нито една възможност да се представи като немски патриот: “Той вярваше, че може да спечели битката като германски патриот. Той обаче бе издигнат от ПЕС. С всичките си прояви този човек изостри и без това ширещите се предубеждения към Германия, че се стремяла към хегемония в Европа. Все пак Шулц имаше късмет, че в другите държави-членки на ЕС не видяха плакатите му, залели Германия.”

“Зеленият” политик критикува и проявите на Шулц след края на вота в неделя. Той дръпнал по една реч първо в Берлин, а по-късно и в Брюксел, подчертавайки ясно амбицията си да оглави ЕК. 

“Накъде се е забързал? Все пак християндемократът Жан-Клод Юнкер има по-добър изборен резултат. Ама и той е като Герхард Шрьодер. Тези социалдемократи не умеят да губят”, смята Кон-Бендит.

Когато през 2005 г. Шрьодер загуби изборите и трябваше да признае победата на християндемократите, той се нахвърли срещу тяхната лидерка Ангела Меркел и едва ли не я обвини в некадърност. Тя дълбоко се заблуждавала, ако смятала, че може да оглави кабинет с неговите социалдемократи. Е, оглави го. Тя започна първия си мандат като застана начело на широка коалиция.  Сега, когато Меркел за трети път е канцлерка, в Берлин пак управлява такава коалиция.

“Твърдоглавието на Шулц е резил. Откъде ще се намери за него мнозинство в Европарламента? Време е да признае поражението си, вместо да прави опити да вдига цената си”, ругае Кол-Бендит.

Междувременно има сигнали, че германският управленски модел на широка коалиция (християндемократи и социалдемократи) би могъл да се пренесе и в Брюксел. Снощи в канцлерството се събраха на “тайна вечеря” канцлерката и лидерка на Християндемократическия съюз, вицеканцлерът и председател на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел и шефът на съуправляващия в Берлин баварски Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер. Най-вероятно предложението на Берлин към Брюксел ще е: шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер, а Мартин Шулц негов заместник като ключов еврокомисар или “външен министър” на ЕС.

Първият разговор между лидерите на ЕС е насрочен за довечера в Брюксел. Тогава започват и големите пазарлъци по разпределението на постовете. Издигането на кандидатури се очаква най-рано в средата на юни.