Лидерът на основната опозиционна партия във Франция Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе, хвърли оставка след шокиращи разкрития, че фактури от предизборната кампания на бившия президент Никола Саркози са били отчетени като партийни разходи. А сумата е значителна - 11 милиона евро.

Това е формалният повод, но истината е, че с напускането си той поема отговорността за провала на партията на евровота. Въпреки, че основаната от генерал Дьо Гол формация, зае второ място и е пред основния си опонент - социалистите, шокиращата победа на крайнодесните популисти от Националния фронт взе първата си жертва на политическата сцена във Франция. Трусът още не е помел президентът-социалист Оланд, но той едва ли ще удържи на гневната вълна в собствената си страна, защото и в чужбина го обвиняват, че с некадърната си политика е станал причина националисти и ксенофоби да станат номер 1 във втората по големина държава в Европа.

Редица видни фигури на дясноцентристката партия, включително бившият премиер на Саркози Франсоа Фийон, поискаха оставката на Жан-Франсоа Копе заради корупционния скандал и пиар компанията, притежавана от негови съдружници. Копе, който до този момент пренебрегваше призивите за оттегляне, се съгласи да освободи поста на 15 юни.

Вождовете на партията се събраха в Париж, за да обсъдят слабото й представяне на европейските избори в неделя, но бивш заместник-шеф на предизборната кампания на Саркози хвърли бомбата. Жером Лаврийо обяви, че сметки за провалената предизборна кампания на Саркози през 2012 г. били представени като фактури за партийни конференции.

Макар че според Лаврийо това са "аномалии" и нито Саркози, нито Копе са замесени, поредната сага в т. нар. скандал "Бигмалион" е нов удар срещу партията, която регистрира първото в историята си поражение от крайнодесния Национален фронт на европейските избори през уикенда.

Според френските медии "Event & Cie", дъщерна фирма на пиар компанията "Бигмалион", собственост на приятели на Копе, надписвала сметки на СНД, като спечелила най-малко 11 милиона евро по време на кампанията за организиране на митинги. Адвокат на фирмата заяви, че компанията била подложена на натиск да фалшифицира сметките на Саркози или рискувала да не й бъде платено.

Измамата била извършена, за да се заобиколи закона за финансиране на предизборните кампании. Сарко бе обвиняван, че е получавал пари на ръка от най-богатата жена в Европа Лилиян Бетанкур, собственичка на козметичната компания Л'Ореал, но следствието бе прекратено. Бившият президент е разследван и за финансиране от убития либийски лидер Муамар Кадафи.

Трима бивши премиери - Ален Жюпе, Жан-Пиер Рафарен и Франсоа Фийон ще ръководят колективно СНД до извънреден конгрес наесен.