„Съдът и други субекти ме тикат към нещо, за което се двоумя. Когато някой си го проси, обикновено си го получава“.

Изпълнените с намеци и лишени от конкретика думи са последният, засега, отговор на Слави Трифонов на въпроса ще участва ли пряко в политиката. Предишната вечер, в края на шоуто си, той пита „Какво следва?“, а неговите сценаристи му отговарят „Война!“. Те са и членове на инициативния комитет, който успя да събере достатъчните по закон над 570 хиляди валидни подписа и да предизвикат задължително провеждане на референдум. Няколко часа по-рано Конституционният съд е отменил в 3 от 6-те точки решението на Народното събрание за насрочване на референдума. Следва радикализация на думите - „чертата е начертана“, „да се вбесим“, „наближава денят на независимостта“...

СЛАВИ ТРИФОНОВ: КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД МЕ ТИКА КЪМ ПОЛИТИКАТА

За втренчения в екрана зрител ситуацията наистина може да изглежда революционно. “От едната страна е българският народ, а от другата са политическата класа и назначените от нея съдии", казва водещият. Недоверието на българите към институциите и неудовлетвореността от живота в страната са известни дадености. Бягството на политическите партии и населявания от тях парламент от отговорност откроява още по-силно присъствието на новия политически фактор. Политическите лидери избягаха от темата и не се опитаха дори да участват в разговора. Сега Слави Трифонов е сам на терена и може да говори каквото си иска. Абсолютно всичко.

А защо не може да се пита всичко?

"Ако българският народ, който по конституция е суеверен, каже, че трябва да ходим всички със зелени гащи, ще ходим всички със зелени гащи", каза преди време Слави Трифонов. Тази гледна точка е любима на екипа на Шоуто. Няма закони, няма конституция, няма институции – каквото каже народът. Трудно се спори с такава позиция, защото в основата си тя е очевидна и вярна. Но демокрацията още е и разделение на властите, и представителство, и върховенство на закона. Точно законът казва, че не може да се пита всичко, колкото и недемократично да звучи това за неизкушените. Баналният пример е с въпроса „Да премахнем ли данъците?“, чийто отговор е лесен за прогнозиране.

МОТИВИТЕ НА СЪДА: ЗАЩО 3 ОТ 6-ТЕ ВЪПРОСА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ОТПАДАТ

В конкретния случай Конституционният съд остави въпросите дали българите подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, дали гласуването на избори и референдуми да бъде задължително и дали годишната субсидия на партиите да бъде по един лев за всеки един получен глас. Съдът обаче прецени, че въпросът за намаляване на депутатите от 240 на 120 е свързан с формата на държавно управление и като такъв може да бъде решаван само от Велико народно събрание, а референдумите са по въпроси от чергата на обикновено Народно събрание.

Съдът напомни на депутатите, че са прескочили приетия от тях Закон за референдумите, в който пише, че не може да се провежда, в следващите две години, нов референдум по въпрос, който не е бил приет на референдум. На 25 октомври 2015 г. българите гласуваха за електронното гласуване и, по силата на закона, въпросът не бе приет заради недостатъчната активност, въпреки огромното мнозинство в подкрепа на електронното гласуване. Освен правен, тук има и политически нонсенс – парламентът вече има решение от 2018 г. да започне експерименталното електронно гласуване.

Безспорно най-екзотичният въпрос бе за пряко избиране на областни полицейски началници. Съдът прецени, че такъв избор ще промени конституционния модел на изпълнителната власт, и попита дали ще може главният секретар на МВР да уволни пряко избран полицейски началник, след като по закон той ръководи тази централизирана силова система.

Следва концерт на Орлов мост

Всичко това екипът на „Шоуто на Слави“ не приема. Оттам настояват, че, независимо от законите и правилата, народът трябва да бъде питан за всичко. И няма кой да им опонира. В следващите месеци те ще засилят радикалното си говорене. Референдумът по останалите три въпроса ще бъде проведен заедно с първия тур на изборите за президент. „Задължително е масово да гласуваме – другите три въпроса, които останаха, ще променят политическата система", каза Тошко Йорданов от сценаристите на Шоуто. „До новия ден на независимостта, който съвпада с деня на референдума, остават само три месеца,“ каза Иван Кулеков, също част от екипа.

Самият Слави Трифонов обяви, че седмица преди датата на референдума ще организира концерт на Орлов мост и че иска да повтори легендарния митинг от 7 юни 1990 г. на същото място. „Нямам намерение да пея там“, вмъкна Слави Трифонов и така само допълни картината на очакващата ни масирана политическа кампания.

А въпросът дали Слави Трифонов влиза в политиката ще продължи да бъде задаван. От днес нататък обаче той е безсмислен, защото шоуменът вече отговори. Независимо дали той се кандидатира или не се кандидатира за президент, независимо дали обяви създаването на нова политическа партия или не обяви, Слави Трифонов ще играе главната роля в есенния политически сезон на България.

Добрата новина е, че се намери кой да развали подозрителното спокойствие на т.нар. системни играчи, които планираха да инсталират следващия президент без кампания. Лошата новина е, че радикалното говорене на Слави Трифонов е силно насочено срещу опаковката на статуквото, но не казва нищо за съдържанието му. Засега шумът е гарантиран. За "деня на независимостта" ще трябва да почакаме.

Текстът е публикуван в Дойче веле.