Премиерът Бойко Борисов е най-избираемият кандидат за президент сред всички политици, събира около 35% подкрепа, но едва ли би бил избран на първия тур. Това съобщи директорът на "Сова Харис" - социологът Васил Тончев пред Дарик, позовавайки се на данните от последното проучване на агенцията.

По думите му най-вероятният балотаж е между кандидатите на ГЕРБ и БСП.

Други видни ГЕРБ-ери, спрягани като възможни кандидати, не събират подкрепа като лидера си, показват още данните. Сред тях най-добре стои столичната кметица Йорданка Фандъкова с около 30% подкрепа. Следва вицепремиерът Томислав Дончев, но той е изпреварен от омбудсманът Мая Манолова. Бившата депутатка от БСП е и евентуалната кандидатура вляво с най-голям потенциал - 20% подкрепа, обясни още Тончев. Силен вариант е лидерката на червените Корнелия Нинова с18% одобрение.

Снимка БГНЕС

"Безспорен водач е Бойко Борисов, ако той реши да се кандидатира за президент. Той е фаворит. Но дори и в този случай едва ли изборите ще се решат още на първи тур. Бургаският кмет на национално равнище като че ли не е толкова популярен, но една кампания около него би му подобрила позициите, но към този момент отстъпва по популярност на други кандидати", каза още директорът на агенцията.

"Освен ГЕРБ и БСП, евентуално значителен вот биха могли да съберат или Слави Трифонов, или една кандидатура на обединените партии на Патриотите. Останалите утвърдени партии могат да имат съществено влияние, ако заложат на кандидата от левицата или на десницата. Тогава техните гласове ще са важни", прогнозира още шефът на "Сова Харис".

Изследването обаче не е тествало номинацията на патриотичните сили за президентска двойка - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с вице Явор Нотев от "Атака". Тя бе обявена днес. В анкетите не присъства и номинация на бившия президент и лидер на АБВ Георги Първанов.

Според данните под 50% от българите засега заявяват, че биха гласували на президентския вот на 6 ноември.

Агенцията тества и политическите сили, ако има предсрочни парламентарни избори.

Снимка БГНЕС

Данните показват общо взето същото разпределение на силите, както на вота през 2014 г. ГЕРБ води с около 12%, Реформаторският блок и ДПС се движат над 4-те процента, макар десните с малко да изпреварват движението. След останалите партии няма размествания.