"Разбирам страховете на гражданите заради новия антитерористичен закон. Той е направен по такъв начин, че да минимизира възможността за злоупотреба със специалните мерки. Но ние без тези мерки не можем. Всеки трябва да участва в такъв процес, като жертва по нещо - лична свобода или лично пространство."

Това заяви в петък вечерта пред БНТ вътрешната министърка Румяна Бъчварова. Така тя коментира новия закон, който ще позволи в определини случаи гражданите да бъдат подслушвани.

Според нея законът е внесен, за да установи точно ангажиментите на всяка държавна институция в противодействието на тероризма. Регламентирано е, че държавата използва всички ресурси в една такава ситуация.

Стана дума и за сирийския атентатор Мохамед Далил, който се взриви в Германия и който преди това е бил в България и е трябвало да бъде депортиран обратно у нас.

"Това е една история на един от многото хора, които минават през нас. Тя показва кои са тези хора, какво може да се случи с тях. Ние сме спазили всики прецедури и изисквания, за да гарантираме регистрирането му. Това, че атентатът става в Германия, е поредица от други събития", каза Бъчварова.

Тя смята, че големият проблем е защо тези хора се настройват радикално срещу държавата, която ги е приютила.

Бъчварова бе попитана дали България контролира бежанския поток:

"Мога да кажа съвсем отговорно - всичко, което трябва и може да се направи в този момент, ние го правим. И мисля, че го правим по добрия начин. Строги сме, включително към нас самите".

И даде за пример снощната хайка край Сливница. При нея бяха задържани четирима полицаи, помагали срещу пари на трафиканти на бежанци.