Без кандидат за президент и с мото "За България, която обичаме" БСП ще се качи днес на историческата за партията поляна под връх Бузлуджа за 125-ия си рожден ден. По традиция честването събира хиляди социалисти в подножието на прословутия паметник - летяща чиния всяка година.

Рано сутринта - около 7,30 ч,  тръгва туристическият поход от връх Шипка към поляната. Откриването на националния събор е в 10,30 ч. Задължителното поднасяне на цветя и венци на барелефа „Основоположници на социалистическото движение”, на Паметника на Хаджи Димитър и на Паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд и този път като всяща година е в програмата.

За доброто настроение на митингуващите,, освен пивото и скарата - неизменните помощници за купона, ще се грижат и гайдарите от формация „Орфикус” и дуо „Родопи”, група „Белканто".

Политическата реч на новия соцлидер Корнелия Нинова ще е около 11,30 ч. Първоначалната идея на левицата бе да се качи на Бузлуджа с кандидата си за президент и вицето му, но номинацията се забави. До вчера социалистите все още предлагаха имена от името на местните конференции на партията към централата на "Позитано" 20. Резултатите тепърва се обобщават. А името ще е ясно на 14 август по план. Преди това предстоят преговори с Движение 21 и с АБВ.

Музикантите Валя Балканска и Георги Христов, Валя Балканска, група „Белканто” и „Виво Монтана” и др. ще забавляват поляната след края лидерските речи. На честванията ще е и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Вчера той "подгря" социалистите във фейсбук за партийното предизборно надъхване с текста на Йордан Радичков от 1990 г. "Ние пак сме тук", подарен тогава за раждането на в. "Дума".