Папата направи самостоятелна молитва в бившия концентрационен лагер „Аушвиц“. Франциск премина сам и в тишина през лагера на смъртта, където са избити над 1 милион души, предимно евреи, по време на нацистката окупация на Полша. Светият отец се срещна и с оцелели от Аушвиц, които целуна по бузите и на всеки прошепна няколко думи, останали нечути от медиите.

Това е третият ден на визитата на Франциск в Полша. Посещението му отбелязва 1050-ата годишнина от приемането на християнската религия в страната. Той е третият папа, който преминава през главната порта на Аушвиц, под прочутия надпис Arbeit Macht Frei – „работата те прави свободен“, предава кореспондентът на Би Би Си от Варшава.

За разлика от своите германски и полски предшественици, Франциск не каза нищо за ужасите, случили се в лагера – думите му отправени лично към преживелите Холокоста. Понтификът премина сам през портите. След като се срещна с преживелите нацизма, той постави свещ на Стената на смъртта, където затворници са били екзекутирани. Сетне продължи обиколката си сам.

Посещението на папа Франциск отбелязва 1050-ата годишнина от приемането на християнската религия в страната

Папата спря за молитва и при затворническата килия на Максимилиан Колбе, полски католически монах, пожертвал живота си, за да спаси този на друг човек. Църквата го канонизира за светец през 1982 г. В продължение на минути Франциск бе на колене в килията, осветена само от малко прозорче, съобщава „Асошиейтед прес“.

Светият отец е на петдневно посещение в Полша. По време на Световния ден на младежта в четвъртък в Краков той призова за състрадание към бежанците. Пред стотици хиляди хора той заяви, че „милостивото сърце се отваря, за да приветстваме бежанци и мигранти“ – изявление, което остро противоречи на настоящото крайнодясно държавно управление в страната.

Папата пред няколко от сградите на концертрационния лагер
Пред килията на Максимилиян Колбе.
В продължение на минути Франциск бе на колене в килията, осветена само от малко прозорче.

Площад Славейков