БРЮКСЕЛ--Министър-председателят Пламен Орешарски се среща днес тук с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу заради руския проект за газопровод "Южен поток", по който Комисията има несъгласия.

"Срещата е по молба на българския министър-председател, енергетиката и по-точно "Южен поток" ще е главната тема," каза източник от Комисията пожелал анонимност.

Идния месец правителството трябва да отговори на въпроси на Комисията за приетите на първо четене изменения в Закона за енергетиката, които изключват част от бъдещия газопровод на българска територия от действието на европейското законодателство.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотинтер беше предупредил, че това може да доведе до процедура за нарушение срещу България.

Орешарски ще участва довечера в среща на върха на ЕС за резултатите от европейските избори и назначенията на висшите постове в съюза след тях. В дневния ред са още Украйна и Либия.

Утре Комисията трябва да обяви план за намаляване на енергийната зависимост на Европа от външни доставчици, който в голямата си част дълбоко засяга България. Информация за този план първи публикува Клуб Z.