Съд в Истанбул остави в ареста 17 турски журналисти. На изслушването, продължило до малките часове на нощта срещу събота, се явиха общо 21 души – четирима бяха освободени, но останалите получиха обвинения за принадлежност към терористична група, съобщава държавната Анадолска новинарска агенция, цитирана от „Гардиън“.

През седмицата бяха издадени заповеди за арест на 89 журналисти, като най-малко 40 от тях вече са задържани от властите. Турското правителство използва извънредното положение в страната и разпореди затварянето на поне 131 вестника, телевизионни и радио стации, издателства и новинарски агенции.

Някои от арестуваните са работили за вестник „Заман“, който има тесни връзки с движението Хизмет на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен. Той е обвинен от турските власти за организирането на неуспешния опит за преврат срещу властта. През март „Заман“ получи ново ръководство – от довереници на властта – и днес е насочен силно в подкрепа на Ердоган.

Махир Зейналов, кореспондентът на „Тъдейс Заман“ във Вашингтон, публикува в Туитър поредица от снимки на турските журналисти, арестувани в петък.

В изненадващ ход Реджеп Тайип Ердоган късно в петък заяви, че ще спре всички дела, повдигнати за обида срещу него. Правосъдното министерство по-рано тази година съобщи, че са заведени повече от 1800 дела срещу журналисти, карикатуристи и дори деца за обида срещу Ердоган – откак той стана президент през 2014-а.

Решението може да е опит да се усмирят западните критици на държавния глава, но не е ясно дали той ще се откаже и от юридическите си действия срещу германския комедиант Ян Бьомерман, който рецитира осмиващо стихотворение, в което Ердоган бе обвързан с бруталност и детска порнография.

Предлагаме ви хрониката на Махир Зейналов за някои от журналистите, арестувани в петък.

 

72

Назли Иличак, 72-годишна ветеранка на турската журналистика. Ярък поддръжник на либералната демокрация. Сега в ареста.

 

CohnP6ZVIAAhAcM

Бюлен Мюмай. Упорито работещ човек, създал си врагове сред приближения кръг на Ердоган заради острата си журналистика. Арестуван.

 

ali

Али Бюлач. Огромен ум, един от малкото социолози на исляма в Турция. Отказал да се поклони на Ердоган. Арестуван.

 

alkan

Ахмет Т. Алкан. Доказваше тезите си със сатира. Изключителен романист. Сега с високо вдигната глава отива в затвора.

 

mumtazer

Мумтазер Тюркон. Изтезаван в затворите след преврата от 1980-а. С изключително писане, винаги в защита на свободите. Арестуван.

 

hilmi

Хилми Явуз. Стар почти като самата Турция, невероятен литературен ум, забележителен поет и колумнист. Арестуван.

 

qkup

Якуп Салям. От размирици до войни – Якуп винаги на мястото, когато нещо се обърка. Отказа да аплодира правителството – арестуван.

 

sahin

Сахин Алпай. Не познавам човек, който се е борил за турска демокрация повече от него. Шампион за човешките права. Арестуван.

 

mehmet

Мехмет Гюндем. Трудно някой може да се измъкне, когато той задава въпроси. Майстор на интервтата. Арестуван.

 

111

Сихан Ачар. Колеги го наричаха „погребалния Сихан“ за невероятното му отразяване на погребения – от кюрди до знаменитости.

 

cetin

Якуп Четин. Познаваме лицето му, защото беше на живо по телевизията, когато излезе история. Като всеки страхотен репортер – арестуван.

 

kaya

Байрам Кая. Изгради кариерата си, като ровеше в икономическия живот на Турция. Сега в ареста за отлично съдебно отразяване.

 

hasim

Хашим Сюлемез. Топ разследващ журналист, писал за почти всичко. Цената: арестуван.

 

talanted

Талантлив журналист, непоколебим редактор. Публикува поредица от съдебни разследвания. Сега си плаща цената. Арестуван.

 

emre

Емре Шонкан. За да научиш нещо за армията, той е журналистът, когото да четеш. Изключителен репортер. Арестуван.

 

ufuk

Юфук Санли. Неговата колонка „Ал Монитор“ осветли турската икономика. Ненаситен читател, отличен репортер. Арестуван.

 

kilic

Абдула Килич. Каква ирония, че той разследваше военния преврат от 1960-а. Арестуван по обвинения за участие в сегашния.

 

ali2

Али Акюз. Ако Турция има няколко отлични редактори на новини, той е сред тях. Автор на редица разследвания за подкупи. Арестуван.

 

cemal

Кемал Калиончу. В живота му нямаше друго освен журналистиката. Арестуван, защото не се поклони пред властта.

 

busra

Бусра Ердал. Ветеран в съдебната журналистика. Почитана и критикувана, тя си създаде врагове, защото никога не спря да пише. Арестувана.

 

arda

Арда Акин. Познат с текстове, които дълбоко смущаваха правителството. Ръмжеше, когато е необходимо, без страх. Арестуван.

 

koseli

Бунямин Косени. Бяхме съквартиранти. Отличен ум, страхотен разследващ репортер. В затвора, защото си върши работата.

Площад "Славейков"