Надежда Нейнски каза в първото си интервю след опита за преврат в Турция на 15 юли, че същата вечер наистина е била в курорта Анталия, но за да се срещне с кмета; че има административно решение на Министерството на външните работи да не се говори след случая, както и че тя не одобрява тази заповед, но я е изпълнила.

Аз считам, че в такава ситуация посланиците трябва да дават информация на хората и да ги успокояват... В Турция перманентно има много хора – български изселници, много бизнес се прави, туристи, които са грижа на държавата. Но има такъв правилник, има такава изрична заповед на министъра - поясни тя пред бТВ. - Ако ме питат, мога да я дебатирам.

На въпроса на водещия Светослав Иванов - как днес оценява ефекта от въпросната забрана българският посланик да не говори, тя каза:

Въпросът ви е риторичен – очевидно какъв беше. От една страна са хората, от друга – ние просто си спазихме правилата.

Самата Нейнски вдигала телефона цяла нощ, но това е "твърде ограничена помощ", ако не се направи система - например всяко посолство да има свой сайт, а не както сега - един централизиран на МВнР.

Тя отговори с усмивка на слуховете, че е била на почивка. Наистина била в Анталия същата вечер, но по покана на успели български изселници, за да се срещне с кмета на известния курорт. Компанията на въпросните изселници е сред главните спонсори на традиционни благотворителни събития, организирани от футболиста Самуел Ето О за Африка.

Посланичката поела ангажимент да говори с кмета на Анталия, за да осигури помещение за сбирки на въпросните наши изселници, защото всички други диаспори имат.

В Анталия хората нямаха такова помещение и първоначалната молба беше да се срещна с него. Очакваше се да присъства Ердоган и по време на вечерята се разбра, че е направен опит за преврат и той просто не кацна в Анталия, каза дипломатът.

Тя обаче отрече да има каквито и да било "ритания по кокалчетата" с министър Даниел Митов.

"Ако намеря, че имаме разминавания, най-логично е аз да се оттегля... Ако има някакви разминавания особено във външнополитическия екип, не ми се вижда сериозно аз да го представлявам."

На въпрос за най-голямата опасност за България, Нейнски посочи нестабилността и даде пример - че заради това дори опозиционните партии, които никак не харесват Ердоган, са го подкрепили.

Преди нея гост в БТВ беше турският посланик Сюлейман Гьокче. Той обяви, че е „доста изненадан“ от коментарите на Жан-Клод Юнкер по адрес на Турция (че поставя под въпрос споразумението). Председателят на ЕК се позовал на увеличения брой хора, които са отишли в Гърция в последните няколко дни, но Гьокче разбрал от Франс прес, че става въпрос за около 90 души дневно и заяви, че на Турция може да се разчита.

За мен това бе доста странно и бих казал – безотговорно... ЕС не зачете част от обещанията си, които  влизаха в пакета, договора с Турция. И независимо от това чуваме доста голяма (след кратко замисляне и с усмивка, б.р.) гюрюлтия.

Гьокче строго се обърна към водещия, че изявления за „прочистване“ в страната му „не помагат за нищо“.

Току-що Турция успя да преживее един много силен удар, много силен опит за нарушаване на нейния конституционен ред. Помислете си – ако такава ситуация се разивие тука - не дай Боже, – какво бихте очаквали? Ще очаквате подкрепа и солидарност, а не просто да разбърквате нещата и да се правят такива ненужни изявления (имайки предвид германския външен министър Щайнмайер, б.р.). И нека ви кажа, че много хора в Турция са раздразнени от тази липса на солидарност.

Това, което показвате на снимките в момента, са хора, представляващи специалните части, които бяха изпратени, да убият президента на страната ни. Какво очаквате – да бъдат почерпени с шоколад?

Гьокче обяви, че много се надяват да останат приятели със САЩ и зад Океана да погледнат "сериозно" на искането на Турция за екстрадиция на религиозния лидер Фетхуллах Гюлен.

На въпрос на водещия защо арестуват толкова журналисти и затварят медии - телевизии, вестници, сайтове, Гьокче добави с усмивка: "и радиостанции!"

Тези хора не са били нито суспендирани и не са отнети техните разрешения да работят само поради факта, че са журналисти. Всичко е по отношение на това, че са част от мрежата, т.е. - Гюленистката група, която е създадена от него. Те не са част от целия поток от медиите, от официалните. В Турция има приблизително 400 тв станции, от тях 16 са затворени. Има приблизително 2000 радиостанции, около 21 са затворени, всички те принадлежат към тази група, за която ви говоря.

Той предложи да се прояви търпение в близките няколко седмици, докато следствието обяви за какво става дума "... и след това разпъвайте на кръст. Въобще - правете каквото ви е угодно. Турция е страна, където върховенството на закона се зачита, има пълна прозрачност и демокрация."

По повод позицията на България той изрази задоволство, че сме подкрепили демокрацията, но това не е достатъчно.

Ние намираме за много притеснително, че чухме коментари, които бяха направени от публични личности и политици в България (имайки предвид вероятно изказване на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който поздрави превратаджиите - б.р.). И моя задача и моя работа е да го поставя това – да го направя официално, защото те също официално се изказаха. Защото по никакъв начин не бе добре дошло. 

На забележката на интервюиращия, че България е страна със свобода на словото, Гьокче отговори:

Свободата на словото не трябва да се бърка със словото на омразата, с ксенофобията, стигайки до ислямофобия, до туркофобия... И никакъв вид омраза и никакви призиви за насилие!

Нека не ги бъркаме със свободата на словото. Това не е мое мнение, а се позовавам на закони на Съвета на Европа. За съжаление, от нито една друга държава от ЕС и НАТО не бяха чути такива коментари.