Не е приятно чувството да преговаряме с АБВ, които бяха в БСП и в управлението на Бойко Борисов, макар да го напуснаха. Но в политиката трябват компломиси.

Това стана ясно от думите на социолога Юрий Асланов, член на Изпълнителното бюро на БСП и част от групата на партията, която води преговорите за общ кандидат за президент на левицата пред бТВ. Според него не е вярна тезата, че левицата няма шанс да спечели вота за държавен глава. Социалистът припомни как според социологията пред 2001 г. Георги Първанов не е трябвало да стигне дори до балотаж, но в крайна сметка е станал президент. И въпреки това дълго време в проучванията БСП е оставала втора политическа сила.

Директорът на Института за дясна политика Нено Димов застъпи друга теза - че БСП повтаря много от стъпките, направени от СДС през годините, включително да си избере лидер-жена. Според него предизвикателството пред левицата е да стигне до балогаж. Това може да даде възможност на новата лидерка на партията Корнелия Нинова да направи рестарт.

Анализаторът припомни как окончателното пададе надолу на традиционната десница е започнало с по-предишните президентски избори, на които десният претендент - уважаваният председател на Конституционния съд Неделчо Беронов, въпреки качествата си остана трети в изборната надпревара.

Според Димов след последните изказвания на премиера Бойко Борисов е по-възможно той да се кандидатира за държавен глава, въпреки че тази вероятност винаги е съществувала, тъй като на изборите може да се яви всеки български гражданин, навършил 40 години и отговарящ на критериите по конституция.

БОРИСОВ: ИМАХ ДВАМА ПРЕЗИДЕНТИ, НО МОЖЕ ДА НЕ СЕ СПРАВЯТ

Какво ще е бъдещето на ГЕРБ, ако това се случи, е интересен въпрос, заяви още Димов, но не се нае с прогноза.

Той припомни, че и левицата е била в ситуация силен лидер да стане президент, визирайки Първанов. Тогава макар и да е отнело време, наследникът му в соцпартията Сергей Станишев в крайна сметка се е еманципирал.

И Асланов, и Димов се съгласиха, че президентските избори са чист политически сблъсък и кандидатите следва да са професионални политици, особено в сложната обстановка в света. 

Според социалиста референдумът на Слави Трифонов, макар и само по три от предложените 6 въпроса, след като Конституционният съд отхвърли другите 3, ще повлияе чувствително на избирателната активност на вота. Причината - въпросите се порзват с обществена популярност.

СЛАВИ ТРИФОНОВ: КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД МЕ ТИКА КЪМ ПОЛИТИКАТА

Асланов обаче обясни, че няма достатъчно време, за да се разгърне нов политически проект на Слави и вероятно става дума за по-дългосрочен проект, ако се появи такъв.

Нено Димов пък каза по адрес на шоумена:

Разбира се, не трябва да пропускаме, че Слави Трифонов може да е пореден (Николай) Бареков. Може дори да е по-успешен опит. Политически пирамиди винаги е имало.

Десният анализатор каза още, че е странно, че в Реформаторския блок, който се състои от 5 партии, има издигнати 7 души да кандидат за президент. Това, по думите на Димов, означава, че нещата в дясната коалиция не вървят добре.