Турският "предател", за когото говори външният министър Мевлют Чавушоглу, се казва Абдуллах Бююк и е станал "герой" на репортаж на Нова тв през март т.г. като човек, който търси у нас закрила.

В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България, каза вчера външният министър на югоизточната ни съседка, докато обещаваше на привърженици в Анкара, че отмъщенията ще продължат ще продължи.

Нова пък започва репортажа си от март за него с думите, че турски бизнесмен търси политическо убежище в България.

Съседите ни искат екстрадирането му, защото в родината си е следствен по дело за тероризъм. Бизнесменът има опозиционни възгледи и според българските му адвокати именно затова процесът срещу него в Турция може да се превърне в поредната саморазправа с идейните опоненти на властта. Затова защитниците му настояват екстрадицията да бъде отказана.

Абдуллах Бююк идва в България някъдзе през февруари 2016 г. с надеждата да пренесе бизнеса си тук и да търси политическо убежище. И завършва с белезници. Понеже в Турция е следствен.

Екипът на Нова тв го намира в ареста на софийското следствие. Където остава до окончателното решение на българския съд, който трябва да отсъди дали да го върне обратно в родината му. В крайна сметка - както каза днес правосъдният министър Екатерина Захариева - САС отказва това.

"В Турция се закриват телевизии. Държавата слага ръка на вестници. Бизнесмени са хвърлени в затвора. С преподавателите се постъпва по същия начин. Някои са затваряни. Подлагат фирмите ни на финансови проверки. Не е възможно да работиш необезпокояван и да се занимаваш с търговия в такава обстановка, да заявяваш възгледите си и да живееш спокойно", разказва Бююк пред медията.

В Турция той продава домейни в интернет. 43-годишният бизнесмен не крие, че членува в движението „Хизмет” на избягалия в САЩ духовен лидер Фетуллах Гюлен.

"Когато Партията на справедливостта и развитието дойде на власт, тя нямаше свои кадри. Затова се възползва от подкрепата на хората от движението "Хизмет", споделящи възгледите на Фетуллах Гюлен. Тайип Ердоган си създаде маса от поддръжници и щом прецени, че вече няма нужда от "Хизмет", започнаха да се появяват проблеми. Той не желаеше да има хора, които биха могли да му бъдат съперници на изборите", обяснява Бююк.

"Междувременно през декември 2013г. започна разследване срещу министри, техни деца и бизнесмени. Сред разследваните бе и синът на Ердоган, тогава министър-председател. Това предизвика голямо сътресение.

Разследването бе прекратено с намесата на Ердоган. Директорът на полицията в Истанбул, областният управител, прокурорите и полицаите, водещи разследването бяха сменени. Към властта бе отправено обвинение за корупция. Управляващата партия трябваше да намери изход от ситуацията. Тя хвърли вината върху "Хизмет". Заяви, че има заговор. И така настъпи разривът между тях. Започна кампания за нашето дискредитиране. Срещу нас бе използвана цялата мощ на държавата", твърди бизнесменът.

Той разказва, че горе-долу по това време правителството на Ердоган създава специализираните съдилища. Които започва да оказват натиск върху всеки, когото сметнат за опонент.

"В обвинителния акт е записано, че са атакували терористична организация и ние сме тази организация. Твърди се, че сме обсъждали за коя партия ще гласуваме, на кои от студентите в затруднение да отпуснем стипендия. Да помагаш на нуждаещи се няма как да бъде терористична дейност. Срещу нас бе хвърлена клевета", категоричен е Бююк.

Така според обвинителния акт той попада в списъка на т.нар. терористи.

Пред българския съд защитата на Абдуллах Бююк иска страната ни да откаже искането за екстрадиция, защото в Турция няма да му бъде осигурен справедлив процес.

Днес от САС казаха пред Клуб Z, че по-късно ще съобщят подробности по делото за екстрадиция.