Съветът за електронни медии (СЕМ) отново не обяви конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ. И няма никакво намерение да го направи поне до средата на септември месец. Това стана ясно след заседанието на регулатора вчера, на което се очакваше да има реално развитие по смяната на шефката на обществената телевизия Вяра Анкова. Мандатът й изтече с идването на август, а това е вторият й поред и по закон тя няма право да се кандидатира отново.

Миналата седмица в интервю за Клуб Z председателят на комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов (Патриотичен фронт) каза, че от регулатора са го уверили, че на 1 август ще започне процедура по избор. 

СЛАВЧО АТАНАСОВ: ОТ СЕМ МЕ УВЕРИХА, ЧЕ НА 1 АВГУСТ ЗАПОЧВА КОНКУРС ЗА ШЕФ НА БНТ

Е, заседание по темата днес имаше, но вместо процедура по избор, СЕМ обяви проект на такава, заедно с правила, които ще важат и за следващия избор на шеф на БНТ. Нищо, че настоящият - Александър Велев, е прясно избран. Въпросният проект ще бъде подложен на обществено обсъждане до 9 септември, става ясно от решението. След това ще се обобщават резултатите от него и евентуално след това ще има реален старт на конкурс. 

Законов проблем с управлението на националната телевизия при изтеклия мандат на Анкова няма, защото Народното събрание се постара да направи мандатите на директорите на БНР и БНТ на практика безсрочни. Спорните промени в Закона за радиото и телевизията, приети набързо в началото на юни, позволиха шефовете да са начело на обществените медии до избора на наследник. Срок, в който СЕМ е длъжен да направи конкурс при изтекъл мандат не беше записан, въпреки че такива предложения не липсваха. ГЕРБ обаче бяха против.

Според депутати при приемането на поправките, в това число и от управляващите, целта е била Анкова да ръководи БНТ поне до президентските избори. Те ще са на 6 ноември, а евентуалният балотаж - на 13 ноември.

ОПИТВА ЛИ СЕ НЯКОЙ ДА БАВИ ИЗБОРА НА НОВ ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНТ? 

Превръщането на мандатите на шефовете на обществените медии бе описано в законопроекта със следните мотиви: 

 "Основната и единствена цел на така представения законопроект е да предостави законова възможност на Съвета за електронни медии (СЕМ) да изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс и да не се появява празнина в управлението на БНТ и БНР, ако тригодишният мандат изтича по време на конкурсните процедури".

Мандатът на Анкова изтече и хипотезата, с която бе приет ремонта на закона вече не важи, защото към момента обявен конкурс на наследник на практика няма. Има "обществено обсъждане" на проект за бъдещ конкурс, който не е ясно Новият регламент на правилата за конкурса включва:

1. Обществено обсъждане на проект за правила по избора.
Те са резултат от сътрудничество между Съвета за електронни медии /СЕМ/, Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ и утвърдени български експерти по медийно право.
2. Приемане на новите правила, които ще се отнасят и до следващия избор на генерален директор на Българското национално радио /БНР/.
3. Провеждане на конкурс за генерален директор на БНТ.

СЕМ се надява на активност за участие в обсъждането, което е публикувано на интернет - страницата на регулатора