Генерал-майор Румен Радев, командир на военновъздушните ни сили, е подал оставка и рапорт за пенсиониране, съобщи Offnews.bg, позовавайки се на свои източници.

Това става след като концепцията, според която България ще охранява въздушното си пространство с помощта на чужда държава срещу заплащане бе внесена в Националното ни военно представителство в НАТО. Това е станало въпреки отказа на Радев да подпише документа за съгласуване.

По неофициална информация вече има и конкретна членка на НАТО, която ще ни помага с охраната.

Според ген. Радев това е "унизителен за българските ВВС и България документ, с който се приравняваме към Прибалтийските републики, нямащи свои военни авиации".

Едновременно с това Весела Лечева от Изпълнителното бюро на БСП обяви днес пред БНР, че генерал Радев е една от възможните кандидатури на левицата за президент.

Това е втората оставка на генералът от поста. Първият път бе през октомври миналата година, а мотивът - несъгласие с водената от министерството на отбраната политика по отношение на бойната авиация. Тогава обаче министър-председателят Бойко Борисов го пповика на спешна среща, при което Радев остана на поста, а правителството отпусна 80 млн. допълнително за ВВС.