Острото перо на партийния вестник "Дума" Александър Симов е изместил четвъртия в листата на Коалиция за България - кукувецът Петър Курумбашев. 

Симов бе поставен под номер 8. Така, след фиаското с Момчил Неков, което се оказа грешка, преференцията сработи реално и за БСП.

Новината е неофициално потвърдена от ЦИК, която се очаква да обяви утре окончателните резултати от вота за Европарламент на 25 май.

Симов коментира пред Клуб Z, че няма информация дали в действителност е изместил Курумбашев, но би се радвал, ако това е така, не заради самото изкачване сред челните позиции в листата, а защото би означавало че избирателите на левицата са го припознали и харесали.

В профила си във facebook пък Симов написа:

"Другари, благодаря ви за пожеланията. Обаче не знам дали влизам в ЕП. Нека ЦИК да каже и тогава ще черпя. Ще черпя обаче и дори да не влизам, защото цялата тази красива емоция ми дойде като дюшеш :)))"

 

Ако се окаже вярно, че е изместил червеният депутат и "татко" на култовото тв предаване "Ку-ку" и няма повече изненади в листата на БСП с работеща преференция, то Симов влиза в ЕП, а Курумбашев изпада. Тъй като БСП взима четири места от общо 17-те, на които България има право.

До момента е известно, че преференциалният вот измести и водача в листата на Реформаторския блок Меглена Кунева. Избирателите на реформаторите са дали своя глас за втория - настоящият евродепутат на сините Светослав Малинов.