Швейцария официално уведоми Брюксел, че оттегля своето заявление за членство в ЕС, подадено през 1992 г., предаде ТАСС.

КРАЙ: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС

"Ние имаме основополагащи двустранни споразумения с нашите най-близки партньори - ЕС, но ние не искаме да влизаме в ЕС", каза външният министър Дидие Буркхалтер.

Той говори в град Валорб, където участва в тържествен митинг по повод 725 г. от основаването на Швейцарската конфедерация.

"Федералният съвет (правителството - б.р.) отново потвърди този наш избор, като уведоми преди няколко дни ЕС по молба на парламента, че заявката ни за членство от 1992 г. е невалидна вследствие на гласуването по въпроса за Европейското икономическо пространство. Ето защо тя трябва да се смята за оттеглена", каза още Буркхалтер.

Само няколко месеца след подаването на молба за членство преди 24 години в Швейцария бе проведен референдум. Тогава жителите на страната с малка преднина (50,3 на сто) се обявиха против присъединяването на страната към Европейското икономическо пространство. В момента то включва всички страни в ЕС. Там членуват и три от четирите страни от Европейската асоциация за свободна търговия - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Четвъртата е Швейцария.