Държавата май се отблагодари на бизнесмена Христо Ковачки за подкрепата за БСП при гласуването на миньорите от Бобов дол, като разсрочи дълговете му за 41 милиона лева.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт излезе с решение за разсрочване на задълженията на Въгледобив „Бобов дол”, което обаче трябва да бъде потвърдено и от Националната агенция за приходите, преди да стане факт. Мините имат невнесени осигуровки за 41 милиона лева.

Миньорите от Бобов дол бяха „инструктирани“ от началниците си да гласуват за Коалиция за България на изборите за Европейски парламент, показа разследване на Нова телевизия, която излъчи и запис от инструктажа. На записа се чува как началник в мината казва: 

"Ако не подкрепим "Коалиция за България", след това може да станем всичките в заеми".

Ковачки "виси" не само на мините. Проверка на Клуб Z установи, че бизнесменът наскоро е подписал споразумение с "БДЖ-Товарни превози" за изплащане на стари дългове. Според шефове в железниците скандалният бизнесмен засега спазва уговорката и внася сумите по график. БДЖ превозва рудата от мините до ТЕЦ-овете на Ковачки.