Едно разхвърляно легло с купища боклуци около него е на път да се превърне в най-скъпата мебел на света. Знаменитата инсталация на английската художничка Трейси Емин, която се нарича My Bed, е обявена за продажба на търг.

Трейси Емин "създава" през 1999 г. инсталацията My Bed, която предизвика доста полемики. Произведението на креватното изкуство е именно това - неоправена двойна спалня с относително бели чаршафи. Наоколо са разхвърляни празни бутилки от водка, използвани тестове за бременност, разкривени чехли, обелки, списания, снимки, чорапи и още подобни предмети, които се натрупват около едно легло, когато няколко седмици почти не ставаш от него. Според Трейси Емин това е нейният креват, в който тя прекарала дълги и тягостни дни след тежка раздяла с млад любовник. 

В годината на дебюта си инсталацията не впечатли журито на конкурса "Търнър" и тя не получи награда, макар че предизвика почти фурор. Днес, 15 години по-късно, със същите чаршафи и боклуци, може да се купи от търга на Christie's. Приблизителната ѝ стойност е между 800 000 и 1,2 млн. британски лири, което ще рече около 1 милион евро. Според оценителите цифрата е доста по-малка от сегашните, на които вече се продават творби на авангардистката.

В момента My Bed е притежание на колекционера Чарлз Саачи. Той я купи през 2000 г. за 150 хил. паунда.