Опитите на щаба на Хилъри Клинтън да обрисува Доналд Тръмп като кандидата на Владимир Путин доведоха до усилено търсене на руските връзки на републиканския кандидат. Не излезе кой знае какво. Но пък сред спонсорите на кампанията на Хилъри Клинтън има руски олигарси.

Към днешна дата връзките на Тръмп с Русия са незначителни. Неговият съветник Картър Пейдж е работил за газовия гигант „Газпром“. Мениджърът на кампанията му Пол Манафорт е работил за отстранения президент на Украйна Виктор Янукович, който често е наричан проруски, въпреки че посвети по-голямата част от кариерата си на това да скара Русия с Европейския съюз. Манафорт е имал и неуспешни отношения с руския милиардер Олег Дерипаска, който още се опитва да си получи обратно милиони долари от него. Самият Тръмп преди време е продал много скъпа къща във Флорида на Дмитрий Риболовлев, който натрупа богатството си от продажби на руски калиев карбонат. „Всъщност, аз това правя - обясни Тръмп пред телевизия ABC в неделя. - Имам много имоти“.

Сред донорите на Тръмп не се появиха известни имена на руснаци, живеещи в САЩ. Дори собствеикът на Warner Music Леонард (Леонид) Блаватник, който е натрупал своите над 16 милиарда долара от продажбата на руски петрол и който щедро раздаваше дарения за кандидати на Републиканската партия, не е дал и един долар на Тръмп. Неговата съпруга Емили обаче преведе $33 400 на Демократическата партия и $2700 лично за кампанията на Хилъри Клинтън, което е максимално разрешеното дарение.

Другите спонсори на Клинтън са Мария Байбакова, която също даде $2700 за кампанията, а пък Politico я описа като „голям играч в политиката на Демократическата партия“ заради организираните от нея събития за набиране на средства, както и Дария Жукова, която се е отчела със същата сума като Емили Блаватник.

Байбакова е дъщеря на Олег Байбаков, близък съдружник на Михаил Прохоров, който притежава баскетболния отбор Brooklyn Nets и намаляващо количество руски активи. Прохоров забогатя след съмнителната приватизация на „Норилск никел“ - най-големият производител на паладий в света. По това време Байбаков е бил вицепрезидент на компанията, а също и ръководител на отдела за развитие във фонда на Прохоров „Онексим“. Самият Прохоров напоследък има проблеми с Кремъл, заради по-остри разследвания, публикувани от неговите вестници. Иначе Байбаков е аполитичен. „Да се занимаваш с политика в нашата страна е не просто досадно и опасно, то е безсмислено“, е казвал веднъж в интервю. Така че, който търси следата на Путин тук, ще остане разочарован.

Мария Байбакова пък си докара подигравки в Русия, заради нейно мнение в местното издание на списание Tatler за това как да се отнасяме към прислугата. Текстът предизвика буря в социалните мрежи, а Байбакова бе принудена да се извини: „Текстът е бил сериозно редактиран и като го преведа на английски, виждам, че е лишен от чувствителност и е груб“. Нейният роден език е руският и не е ясно защо е бил необходим превод на английски.

Връзките на Жукова с Путин са някакси неясни. Тя е съпруга на Роман Абрамович, чието богатство от над 10 милиарда долара е добито от продажбата на мажоритарния пакет в петролната компания „Сибнефт“ на „Газпром“ - тогава за много хора цената изглеждаше изкуствено надута. За да избегне челен конфликт с Путин, който по това време вече бе вдигнал мерника на Михаил Ходорковски, Абрамович предпочете да бъде мил и изкара седем години като губернатор на Чукотка, като плати за поста от джоба си. Абрамович все още притежава значителен актив в Русия – дял от производителя на стомана „Евраз“. А Жукова ръководи голям център по изкуствата в Москва, който се нарича „Гараж“. Това прави Абрамович, който прекарва по-голямата част от времето си извън Русия, политически уязвим и го принуждава да остане верен на Путин. И той все още е влиятелен – на него се приписва заслугата за издигането на Сергей Собянин за кмет на Москва.

И Жукова, и Байбакова са гражданки на САЩ. Това обаче не променя произхода на парите им, както и известната липса на чувствителност към неща, които американците приемат за обидни. През 2014 година Жукова се снима върху стол във формата на завързана чернокожа жена. Фотографията се появи в интернет модно издание точно на рождения ден на Мартин Лутър Кинг. Жукова се извини и обясни, че столът е бил просто произведение на изкуството, а самата тя „ненавижда“ расизма.

Няма нищо нередно в това тези богати руснаци да предпочитат Хилъри Клинтън. И Байбакова, и Жукова казват, че изповядват прогресивни идеи. И въпреки това, можем лесно да си представим каква щеше да бъде реакцията, ако те се бяха оказали привърженици на Тръмп. Всички клонящи към демократите говорители по медиите щяха да се надпреварват да посочват връзката с Кремъл.

Търсенето на „руската връзка“ в президентските избори в САЩ е нелепо занимание. Путин няма възможността да влияе на резултата от изборите и дори и да има причини да предпочита Тръмп, който обещава разведряване с Русия, ще е крайно непредпазливо от негова страна да не се притеснява и от двамата кандидати. И все пак, връзките са навсякъде. Руските пари са вече по целия свят, независимо от произхода им. А светът се е променил от годините, когато изолираният Съветски съюз беше архи-врагът на САЩ.

----

* Коментарът на Леонид Бершидски е публикуван в Bloomberg. Преводът е на Клуб Z.