Йълдъръм Демирьорен - председател на Турската футболна федерация (TFF) и цялото ръководство на централата са подали оставки "поради доброволното им желание да подпомогнат разследването след неуспешния опит за военен преврат", съобщават световните медии.

Членове на комисиите ще бъдат подложени па "проверки за сигурността" като част от чистката след опита за пуч на 15 юли, напомня "Дневник"

TFF също така е предоставила информация на отговорните държавни институции за своите служители, организаторите на турнири и членове на 11-те комисии.

До момента над 60 хиляди военни, магистрати, учени, журналисти и други са арестувани, уволнени или разследвани за връзки с живеещия в изгнание в САЩ Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван като вдъхновител на преврата.

Влиянието на Гюлен в турския футбол е злободневна тема от началото на разследването за уговорени мачове през 2011 г. Бившият прокурор с извънредни правомощия Зекерия Йоз, който започна разследването, се беше концентрирал върху дейността на "Фенербахче".

Според бившия сподвижник на Гюлен - Хюсеин Гюлердже, целта на акцията е да се елиминира президентът на "Фенербахче" Азиз Йълдъръм. Самият Йълдъръм твърди същото.

Той беше осъден на затвор през 2012 г. и глобен 560 хил. долара за организирането на престъпна група и участие в манипулиране на резултати през сезон 2010-2011 г. Излежа една година от присъдата.

В същото време президентът на федерацията Йълдъръм Демирьорен заяви, че тримесечното извънредно положение няма да повлияе на футболния живот.

"Международните и местните спортни събития ще продължат по план", заяви Демирьорен.