Уорън Бъфет се нахвърли върху кандидата на републиканците Доналд Тръмп по време на предизборно събрание на Хилъри Клинтън. Той остро разкритикува репликите на Тръмп към семейството на американски военен мюсюлманин, загинал по време на акция.

Капитан Хумаюн Кхан е убит от атентатор самоубиец в Ирак през 2004 г. Влизайки в спор с родителите му, Тръмп предизвика "растящо недоволство дори и в собствената си партия заради своето грубо и обременено от религиозни предразсъдъци отношение към семейството".

Докато представяше Клинтън на събитие в родния си град Омаха в Небраска, Бъфет коментира думите на Тръмп, че и той подобно на кап. Хумаюн Кхан е правил жертви. "Как може да застанете пред родители, които са загубили сина си и да им говорите за жертви, защото строите сгради?", попита реторично милиардерът- филантроп. "Тръмп и семейството му не са пожертвали нищо. Строителството на сгради не е жертва", добави той.

След това тонът му стана още по-остър: "Обръщам се към Доналд Тръмп. Нямате ли чувство за приличие, сър", перифразира Бъфет известен цитат от антикомунистическите разпити по времето на Маккарти през 50-те години на миналия век.

 

Един от най-богатите хора на планетата призова кандидата на републиканците да обяви публично данъчната си декларация.Това е традиция сред претендентите за Белия дом от 1980 г., но Тръмп отказва да го направи с мотива, че тя още е обект на одит от данъчните.

"И мен ме одитират", контрира Бъфет. "Ще се радвам да се срещнем където и да е, когато и да е преди изборите. Аз ще си донеса данъчната декларация, той ще донесе неговата и ще оставим хората да задават въпроси за нещата, записани в тях." Бъфет добави, че Тръмп се бои не от данъчните, а от това какво могат да открият гласоподавателите във финансите му.

В изказването си милиардерът призова избирателите да дадат гласа си през ноември, като обеща, че той лично ще закара до секциите хора, които иначе не гласуват.

С изявлението си Уорън Бъфет стана третият голям бизнесмен, който подкрепя Клинтън, след Майкъл Блумберг, който даже смяташе първоначално да се кандидатира като независим, и Марк Кюбан.