Бойко Борисов е притеснен, жегата не му влияе добре. Така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира в Нова тв критиките на премиера, че е много лесно от ляво да си избират генерали за кандидат-президенти. Борисов демонстрира силно раздразнение от оставката на командващия ВВС ген. Румен Радев, който е номинация на БСП за кандидат-президент.

От думите на Първанов обаче се  разбра, че кандидатурата на генерала е негова. "Аз съм назначавал ген. Радев", каза той и изтъкна, че той е оценил качествата на генерала още докато е бил президент и главнокомандващ. 

Първанов не пропусна и да добави многозначително: "Ген. Попов (сегашният Началник на отбраната) и той е моя кандидатура в известна степен, аз съм го реализирал като шеф на ВВС едно време".

На въпрос за качествата на шефа на ВВС в оставка Първанов обяви: "По-сдържан съм да коментирам кандидатурата на ген. Радев преди да бъде освободен от армията". След което веднага се впусна в детайлно възхваляване на добродетелите на военния. "Той има изключителни качества, спец, има международни специализации, в това число и в Щатите, бил е там отличник, той е генерал на духа", изброи надълго Първанов.

После добави многозначително: "А има измислени генерали в българската политика". На уточнение от водещите, че и Борисов е бил генерал, Първанов каза: "По новата система в МВР, щеше да е главен комисар".

Предишният президент, който е известен със своите предпочитания към генерали, не пропусна и сега да изтъкне този факт. И изброи някои от тях, с които бил работил много добре - ген. Марин, ген. Колев, ген. Михов.

После добави:"Ген. Радев е почтен човек, ще се радвам да работя с него".

Той не отговори конкретно на въпроса дали това ще е кандидатурата на АБВ. "Вероятно и ние ще имаме своите кандадатури", каза все пак Първанов.

"Няма да ви кажа сега дали това е името, което ние бихме подкрепили, защото искам да бъда почтен към партньорите", добави той. "Сред номинациите на БСП има много добри политици, но е друг въпросът дали ще бъдат добри президенти", коментира лидерът на АБВ имената, които вчера соцпартията посочи (освен ген. Радев) като свои номинации. Сред тях са Янаки Стоилов, Илияна Йотова, Михаил Миков и т. н.

Според него политиците разделяли. Един генерал щял да бъде много по-обединителна фигура. "Тезата на Цветанов е за силна фигура, ето една силна фигура, много по-обединителна, отколкото всеки политик", посочи Първанов.

На въпрос дали АБВ активната роля при намирането на обща кандидатура вляво не е на АБВ, той отговори: "Активната роля за кандидат-президент е на по-голямата партия - БСП, но върви уважителен диалог. Правят се взаимни компромиси, които да доведат до избираема кандидатура".

Аз имам самочувствието на успешен президент, но можем да направим крачка назад, коментира той варианта за двойка Първанов-Калфин

Според него кандидатът за президент трябва да има своята дума при определянето на вице.

Първанов коментира и появилите се предположения, че АБВ и ГЕРБ ще имат обща кандидатпрезидентска двойка във варианта "Борисов-Калфин".

"В смисъл, че Калфин е президент, Борисов-вице?", реши да бъде духовит той. След това продължи: "Това са смешни неща. Борисов и ГЕРБ отдавнаха изпуснаха възможността да действат обединително. Ние ще имаме друг вариант. Ще бъде не само вариант на левицата, но и на центъра", каза той.

Първанов се похвали, че "само след минути подписваме споразумение с "Гергьовден".

Той коментира и възможна кандидатура на Бойко Борисов.

"Борисов си прави кампания. Не мога да преценя кое е в правомощията на премиера и кое е част от пиар кампанията. Вчерашното събитие - за по-малко от 24 часа свикаха военните, за да може Борисов да мине пред строя". Това като отговор на оставката на ген. Радев ли?, пита водещата Цолова. "За това става въпрос", потвърди Първанов.

Същото било и с подкрепата за футболни клубове, смята той. Оттам идвали гласове.

Лидерът на АБВ се спря и на призива на Борисов лидерите на партии да се кандидатират за президент.

"Готов съм с г-н Борисов да се срещнем на президентски избори, самата Корнелия Нинова също каза, че е готова", обяви Първанов. С една малка подробност - кандидатът на ГЕРБ ще стане ясен към 15 септември, а от ляво не можели да чакат дотогава, ставало късно за предизборна кампания.

"Ако Борисов беше излязъл преди 10 дена, може би щеше да срещне моята кандидатура или на Корнелия Нинова. Сега е много късно да го чакаме", разясни позицията си предишният президент.

"В енергетиката, бъркотията е пълна. Ние не търсим решение за Арбитражния съд. След разговара на Путин с Ердоган отново ще тръгне "Южен поток", даде накратко и своята обичайна гледна точка по темата енергетика Първанов.