Точно когато изглежда, че Доналд Тръмп не може да демонстрира по-голямо невежество и недомислие или липса на нравствени ориентири, той става за смях още един или два пъти. През уикенда той очерни родителите на загинал американски герой от войната и намекна, че ако го изберат, може да признае руските претенции към Украйна и да вдигне санкциите.

Спорните възгледи на Тръмп му помогнаха да получи републиканската номинация за кандидат-президент. И въпреки че предизвиква политическа бури с нвсяко свое изказване, водещите членове на собствената му партия нямат смелостта да снемат подкрепата си за него. Разбира се, някои излязоха с остри критики, но никой не отиде твърде далече. Единственият принципен отговор е отмяна на неговата кандидатура.

С изказването си за Украйна в неделя по телевизия Ей Би Си Тръмп показа дори по-малко знания за световните дела, отколкото се очакваше. Думите му засилиха подозренията, че той симпатизира на Владимир Путин - руския авторитарен, антизападен президент.

Тръмп изглеждаше объркан по въпроса за анексията на Крим през 2014 г. от страна на Русия и стремежа й да откъсне други части от страната от украинския контрол.

"Той не влизаа в Украйна, окей, нали разбирате", каза Тръмп, очевидно без да знае, че Путин прати войски там преди две години и че международната общност все още смята Крим за част от Украйна.

Руски войници бяха забелязани, а някои бяха убити в рускоговорещите части на Украйна, където бунтовниците се сражават срещу украинското правителство.

САЩ и ЕС осъдиха заграбването на територии, което противоречи на ангажиментите след Студената война, и наложиха санкции, които Путин отчаяно иска да бъдат вдигнати. Готовността на Тръмп да подкрепи претенциите на Путин за Крим и други части от Украйна, съчетано с липсата на негов ангажимент към НАТО, е сериозен повод Европа да се опасява за бъдещето на алианса, ако той стане президент.

Има и други причини да се чудим за приятелското отношение та Тръмп към Путин. Шефът на кампанията му Пол Манафорт бе политически консултант на проруска политическа партия в Украйна и на бившия президент Виктор Янукович, който бе свален от антируските сили през 2014 г. Осван това, както призна Тръмп, поддръжниците му дмекчиха изразите в платформата Републиканска партия, за да махнат от текста подкрепата за изпращането на оръжия в Украйна.

Подигравката на Тръмп с родителите на капитан Хумаюн Хан - американски мюсюлманин, бе награден с Бронзова звезда и Пурпурно сърце, след като бе убит в Ирак от атентатор самоубиец, бе жалка и мистериозна. Сащо един кандидат-президент ще се присмива на родителите на войник, загинал в битка?

На конгреса на Демократическата партия миналата седмица Хизр Хан - бащата на капитан Хан, заедно с жена си Газала Хан разкритикуваха Тръмп заради предложението да се забрани имиграцията на мюсюлмани в САЩ и го обвини, че не е търпял лишения заради страната си. През уикенда Тръмп намекна, че г-жа Хан не е говорила на конвенцията, защото религията й не позволява това, и сравни своите "лишения" като бизнесмен с тези на родителите в траур. В понеделник Тръмп повтори тези думи, като се оплака в туитър, че г-на Хан "рязко го разкритикувал".

Някои републиканци като председателят на Камарата на представителите Пол Райън, лидера на сенатското мнозинство Мич Макконел и сенаторката Кели Ейот от Ню Хемпшир излязоха с изявления в защита на съпрузите Хан. Те обаче все още отказват да оттеглят подкрепата си за Тръмп.

Малцина отдават такова значение на военните въпроки като сенатора Джон Маккейн от Аризона. Самият той е награждаван герой от Виетнамската война. В понеделник Маккейн излезе с изявление, остро осъждащо Тръмп:

"Време е Доналд Тръмп да даде пример на страната ни и за бъдещето на Републиканската партия."

Година след началото на кампанията е трудно дда си представим, че Тръмп може дори да даде пример. Истината е, че е време Маккейн и останалите републикански лидери да дадат пример, като оттеглят подкрепата си за Тръмп.

----

Коментарът на в. "Ню Йорк таймс" е редакционен.