Хората в света ще пътуват все повече, сочи проучване на проучване на Oxford Economics

Повече от 280 млн. домакинства ще планират поне една почивка в чужбина годишно до 2025 г. Това е ръст от почти 35% спрямо планираните почивки през 2015 г. За ваканция зад граница, средно на година ще се харчат над 5300 щатски долара на домакинство.

Ключовите фактори, които се очаква да влияят върху международните пътувания през идните години са нарастващата средна класа в световен мащаб, по-голямата интернет свързаност, подобрената транспортна инфраструктура в редица страни и застаряването на населението, което има повече време за ваканционни пътувания.

Ръстът в доходите в целия свят създава "пътуващата класа". Днес в световен мащаб на домакинствата с годишен доход над 20 000 долара се пада над 90% от международните пътувания.

До 2025 г., почти половината от всички домакинства в света ще имат доходи над 20 000 долара годишно, което ще стимулира международните пътувания, особено на домакинствата от развиващи се пазари като Русия, Китай и Бразилия, се твърди в изследването.

В следващите 10 години хората над 65 г. ще пътуват още повече. Те ще удвоят броя на международните си пътувания до около 180 млн. годишно. Това ще бъде едно от всеки осем пътувания в света. По-възрастните туристи ще пътуват по-дълго, по-комфортно, на по-високи цени.

Ще нарасне и "медицинският туризъм". Негов основен потребител отново ще е по-възрастното население.

През следващото десетилетие се очаква изграждане на стотици нови летища и по този начин ще се оформят нови маршрути и дестинации, се отчита в изследването.