Над 30 мотористи влязоха днес в съдебната зала на Софийския апелативен съд, колкото да чуят официално, че Фарук Бекташ, който уби двама моторисити край Драгоман, е изчезнал.

Бекташ, който бе под домашен арест, не е длъжен да се яви пред апелативната инстанция. Днес обаче в съда бе отчетна постъпила докладна от полицейски служител на СДВР, че обвиняемият се е отклонил от адреса, определен му за изпълнение на домашния арест. След 9 ч на 31 юли той не е открит там.

Не се явиха и двамата упълномощени защитници на Бекташ, които уведомяват съда, че се оттеглят от защитата му „поради остри противоречия с него, включително отклонението на обвиняемия от адреса“.

На 24 юли 60-годишният водач на Мерцедес губи управление и навлиза въпреки ограничението от 60 км/ч и непрекъснатата осева линия в насрещното. Там убива на място 51-годишната Таня и 54-годишният Бойко Бойкови, които пътуват към сина си в Австрия.

Бекташ не остана в ареста на първото дело, защото посочи, че е наел апартамент в София. Макар че прокуратурата протестира, че има разминаване и 2 посочени адреса – един на ул. "Княз Борис", друг – в кв. „Враждебна“, съдът го остави под домашен арест и му забрани да напуска страната.

На практика той „надхитри“ съдебната система, като е бил на адреса само няколко дни - мярката му се гледа на 28 юли, а на 31-ви вече СДВР (която трябва да съблюдава изпълнението на мярката, б.р.) установява, че е изчезнал.

Това предизвика бурни коментари на рокерите в съдебната зала.

Днес от обвинението настояха да се даде ход на делото, защото е редовно уведомен, а и има служебен защитник. 

Въпросният служебен адвокат Даниел Димитров пледира да не се дава ход, а да бъде обявен за местно и после за общодържавно издирване. Той се оправда пред журналисти, че едва вчера е научил, че ще се явява и няма никаква представа за местонахождението на гастарбайтера.

Съдът прие, че неявяването на обвиняемия не е уважителна причина да не се дава ход на делото и го стартира. 

След кратко съвещание САС постанови да промени мярката за неотклонение в задържане под стража и едновременно обяви Фарук Бекташ за общодържавно издирване. Той е роден в турско село, но има и постоянен адрес в Германия. Парадоксално е, че в днешните си мотиви апелативните магистрати приеха, че "има реална опасност от укриване", за да наложат най-тежката мярка.

След процеса възмутени мотористи коментираха, че това "не е държава" - за двойно убийство да не могат да те накажат. И попитаха каква персонална отговорност трябва да носи съдията от Софийския окръжен съд, която е пуснала Бекташ.

В яда си те обявиха, че ще протестират и пред турското посолство, и пред Съдебната палата. Според тях за подобно двойно убийство в югоизточната ни съседка българин би получил 40 години затвор, плюс плащане на щети цял живот.

Шествието мина по Жълтите павета на път към турското посолство. Снимка БГНЕС

След като всичко в Съдебната палата свърши за около 30 мин., с помощта на полицията мотористите бяха изтеглени от бул. "Витоша" напълно безпроблемно.

Покрай сградата на Президентството и по Жълтите павета обаче те се насочиха към посолството на Турция. Там също протестираха, защото смятат, че амбасадата е помогнала на своя гражданин да напусне България.

След като положиха символично каските си пред сградата, всичко мина без ексцесии. Те обаче си направиха уговорка да протестират тази вечер в 18.30 пред посолството.