Сценарият на новата пиеса за Хари Потър достигна рекордни продажби във Великобритания и САЩ, въпреки че все още е далече от популярността на романите за малкия магьосник, отбелязва АФП.

"Хари Потър и прокълнатото дете" продаде над 680 хил. копия в Обединеното кралство от неделя, това е най-високата продажба за една седмица в страната за това десетилетие.

Популярността на печатната версия на пиесата може да се сравни само със "Загубения символ" на Дан Браун от 2009 г., отчитат от Waterstones

"До края на седмицата очакваме продажбите да надхвърлят "Загубеният символ", казва Кейт Скипър, директор продажби в Waterstones. "Няма съмнение - това ще е нашата голяма книга за тази година", добавя тя.

Сценарият на пиесата, която се състои от две части и започна да се играе в Уест Енд в Лондон на 30 юли, разказва за живота на порасналия Хари Потър и неговото семейство.

"Прокълнатото дете" е написано от Джак Торн и поставено на сцена от Джон Тифани в сътрудничество с авторката на книгите за Хари Потър Джоан Роулинг.

В САЩ и Канада сценарият вече е продаден в два милиона копия през първите два дни, "Безпрецедентен резултат" за сценарий на пиеса, според издателя Scholastic.

Въпреки това продажбите са много по-слаби от последната седма книга за Хари Потър, издадена през 2007 г. Само за 24 часа продажбите на "Хари Потър и даровете на смъртта" стигнаха тогава до 2,65 млн. копия във Великобритания, а в САЩ - 8,3 млн.

В света общо романите за Хари Потър са продадени в 450 млн. копия. Приключенията на магьосника са преведени на 79 езика, по тях има направени 8 филма.

Пиесата също се радва на успех. Допълнителни 250 хил. билета излизат в продажба днес, те са за представленията до декември 2017 г.

Вече се появиха и слухове, че пиесата може да се играе и на Бродеуй. Роулинг обясни, че е много ентусиазирана от подобна възможност. 

"Нека колкото може повече фенове на Хари Потър я видят", коментира тя.