Пенсионираните генерали и адмирали могат, но не трябва да бъдат част от обществения политически живот - поне докато не решат самите те да се кандидатират за някой държавен пост.

Това пише пенсионираният американски генерал Мартин Демпси в сайта Defense One. До септември 2015 г. той бе начело на Обединения комитет на началник-щабовете в САЩ.

И обяснява разликата. Ако самите висши военни решат да се кандидатират, те ще трябва да се отчитат на гласоподавателите. Но не е така, когато те само произнасят речи или защитават някаква кауза.

ЗАСИЛЕНО ЛИ Е ТЪРСЕНЕТО НА ГЕНЕРАЛИ ЗА ТЕЗИ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ

Повод за статията ва Демпси са предстоящите президентски избори в САЩ на 8 ноември. И двамата кандидати имат причини да се усъмнят дали на висшите военни ръководители може да се вярва, че ще дадат честен, непартиен съвет по различните въпроси и ще изпълняват дадените им заповеди с необходимите за това усилия.

Ако тези висши военни - действащи и пенсионирани - започнат да се идентифицират като членове или поддръжници на една или друга партия, тогава характерното за американската политическа система напрежение между изпълнителната и законодателната власт ще прелее в подозрение от Конгреса към военните ръководители и по-нататъшно влошаване на отношенията между цивилните и военните.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ГЕН. РАДЕВ ОТ ВВС Е СРЕД НОМИНАЦИИТЕ НА БСП ЗА ПРЕЗИДЕНТ

В политиката доверието произлиза от партийната лоялност. Но във връзките между цивилните и военните то иде от партийния неутралитет, смята Мартин Демпси.

Доналд Тръмп разгневи военните с редица свои изказвания и за първи път може да ги настрои срещу републиканците.

Политическите кандидати ще продължат да търсят пенсионирани генерали и адмирали, които да ги подкрепят.

"Но ние, пенсионираните генерали и адмирали, не трябва да обръщаме внимание на техните искания. Това не е нещо, което трябва да бъде определено със закон, политика или административно разпореждане. Единственото, което трябва да направим, е да кажем "не", пише Демпси.

Защото образът на тези висши военни в очите на американците е на лоялни, ангажирани, самоотвержени професионалисти, които бдят за заплахите срещу страната. А не на хора, произнасящи гневни речи пред партийни аудитории, целящи да повлияят над политиците.

БОРИСОВ: БСП НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КРИЕ ЗАД ГЕНЕРАЛИ

"Ние имаме специална роля в нашата демокрация и ще служим на всекиго, който бъде избран", уверява Демпси.

Същевременно изданието "Атлантик" припомня, че служещите във въоръжените сили, ветераните и техните семейства са изключително важен електорат за републиканците.

"Добавете към тях резервистите и националната гвардия и ще видите, че става дума за 30 милиона души. Това е втората по численост гласуваща група в САЩ след испаноезичните и единствената, която постоянно гласува за Републиканската партия", отбелязва експертът Джон Нунан.

Същствува обаче реална опасност Доналд Тръмп да ги отблъсне.  По време на кампанията си той направи редица изказвания, което разделиха ветераните и техните семейства дори по въпроси, за които не е необходимо да бъде вземана страна, отбелязва "Атлантик".

Още миналото лято Тръмп заяви, че сенаторът Джон Маккейн, който е ветеран от Виетнам и е бил награждаван, не е герой, защото е попаднал в плен.

През пролетта на тази година милиардерът заяви, че американските войници трябва да извършат военни престъпления, ако той им заповяда. Така той предизвика гнева на бивши и настоящи военни командири.

Преди по-малко от седмица пъкс републиканският кандидат-президент обиди родителите на американския офицер мюсюлманин Хумаюн Хан, загинал в Ирак. Той ги нападна, защото те си подзволиха да го критикуват на конгреса на Демократическата партия.

Всички тези прояви доведоха до гневни реакции на ветерани. Действащите военни се въздържат открито да критикуват Тръмп, тъй като спазват законите, според които нямат право на никаква политическа дейност.