80 доброволци на възраст между 18 и 35 години, които са в добро здраве, ще бъдат подложени на тестове за нова ваксина срещу вируса "Зика". Това съобщи Франс прес. Експерименталната ваксина срещу заразата, която предизвиква малформации при новородени бебета, е разработена от Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ. Американските санитарни вече са дали одобрението си медикаментът да се изпробва върху хора. 

Вирусът Зика върлува впредимно в страните от Южна и Северна Америка, преди седмица беше регистриран и първи случай в Испания на дете, родено с увреждане заради заразата. Според последните данни на здравните власти в САЩ "Зика" се разпространява в над 50 страни, но все още предимно в Латинска Америка.

Доброволците, върху които ще бъде тествана новата ваксина, са разпределени на три места - Квебек в Канада и в градовете Маями и Филаделфия в САЩ. Първата доза от медикамента е била приета от хората вчера.

"Създаването на безвредна и ефикасна ваксина срещу инфекции с вируса Зика и причиняваните от него генетични малформации е приоритет на общественото здравеопазване. Резултатите от експериментите с животни са много окуражаващи", заяви директорът на американския институт д-р Антъни Фаучи.

Ученият обаче предупреждава, че разработването на ваксина ще отнеме няколко години, въпреки че старта на тестове върху хора е крачка напред.

Преди месец започнаха тестовете на друга експериментална ваксина.

За първи път вирусът "Зика" е идентифициран през 1947 г. в Уганда. Клиничните симптоми са температура, треска, болки в ставите, обриви, главоболие, умора. При възрастни хора засега не е установено вирусът да дава сериозни усложнения, но засяга силно плода при бременност. Децата, родени от заразена майка, често страдат от микроцефалия.