27 популярни и високопоставени французи се обявиха "за" избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщи "Хъфингтън пост". Изданието публикува цялото обръщение на обединените политици, интелектуалци, бизнесмени, след които са първата и единствена жена-премиер на Франция Едит Кресон, няколко бивши министри на Франция в различни сфери, музикантът със световна слава Жан Мишел Жар, писателката и философ от български произход Юлия Кръстева, директори в телекома "Ориндж" и компанията "Кока Кола", журналисти, общественици и др. (пълния списък може да прочетете тук)

"Ние твърдо вярваме, че никой не е в по-добра позиция да се справи с критичните предизвикателства, пред които е изправено общото ни бъдеще от Ирина Бокова като Генерален секретар на ООН, заявяват обществениците.

Те изброяват предизвикателствата пред света 70 години след създаването на ООН и 25 години след падането на Берлинската стена, свързани с транфрормации, изместване на геополитически баланс на силите, несигурността и нестабилността в различни части на света, бежанската криза, изменението на климата, тероризма и др., които "трябва да ни накарат да преосмислим нашия модел на развитие"

"Мирът, сигурността и спокойствието стават все по-дори спокойствие изглежда все по-несигурни перспективи за обществата ни. Срещу тези нови предизвикателства пред човечеството има нужна от ООН, която показва практичност, легитимност и ефективност, казват още 27-ината и твърдят, че в този нов свят начело на ООН трябва да застане дипломат, опитев водач с доказани лидерски и управленски качества , ангажимент за справедливост и отчетност и твърда вяра в принципите на ООН. 

Новият Генерален секретар трябва да се фокусира върху превенцията на конфликти и запазване на мира, но члер зачитане на културните разлики и разнообразие и създаването на общества, които не допускат екстремизъм и нетолерантност, пише още в изложението на французите, които вярнат, че Бокова е човекът, който може да отговори на тези изисквания. 

В обръщението се припомня, че кандидатката от България е единствената дама в шорт листата на Съвета за сигурност на ООН, която се ползва с голяма подкрепа и е сред водещите кандидати за поста. Пише още, че Бокова владее четири от шестте езика на ООН, два пъти е избирана за Генерален директор на ЮНЕСКО чрез пряк вот сред държавите-членки на организацията, а концепцията на "този изключителен дипломат" за развитие на ООН поставя на фокус спазването на мира, стабилността, добрите управленски практики, овластяването на жените и др. 

Високопоставените франзуци разказват как начело на ЮНЕСКО Бокова се е справила с диалога между културите, справила се е с управлението без проблем, въпреки намаления бюджет на организацията, ценена е от политическите лидери на 5 континента заради уменията си на дипломат. Тя се ангажира с насърчаването на образованието и равенството между половете, борбата срещу екстремизма, тероризма, расизма и антисемитизма.

"Крайно време е една жена излезе напред в световната дипломация. Да даде на 3,5 милиарда жени в света на мястото, което заслужават в изграждането на  бъдещето на идните поколения, заявяват френските общественици. "Ние сме сигурни, че е ООН и светът имат нужда от Ирина Бокова начело на ООН и призоваваме Съвета за сигурност на ООН да не пропуска тази историческа възможност", завършва обръщението.

Само преди ден се появиха публикации, че към момента Великобритания е непреклонна в отказа да подкрепи Ирина Бокова за ООН, а се очаква и позицията на САЩ да е същата. Без подкрепата на която и да е от тези страни тя не може да бъде избрана. Аргументът е близостта на кандидатката с Русия, твърдят медиите.

Утре се очаква да е третото тайно гласуване на представителите в Съвета за сигурност на ООН за предварителна класация на претендентите за Генерален секретар на ООН в Ню Йорк.