Договорът на България с Русия за изграждане на газопровода "Южен поток" нарушава европейското право в енергетиката и Европейската комисия няма да се поколебае да вземе мерки за отстраняването им, каза днес председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

"Европейската комисия ще действа навреме, щом сметне, че правилата на вътрешния пазар, а именно правилата в енергетиката, не се спазват и от наша гледна точка това е случаят поне със споразуменията постигнати от България," каза Барозу след неформална вечеря на 28-те държавни и правителствени ръководители в ЕС, в която участва и българският министър-председател Пламен Орешарски.

По-рано Орешарски обсъди проблемите около "Южен поток" на четири очи с Барозу. Премиерът увери журналисти след срещата, че управляващите ще направят всичко необходимо, за да отговаря руският проект на изискванията на европейското законодателство, а именно - да бъдат разделени производството от преноса на енергия, всички потенциални доставчици да имат равен достъп до инфраструктурата и тя да има независим управител.

Поправките в Закона за енергетиката, които са приети на първо четене в парламента, изключват част от "Южен поток" от тези изисквания на българска територия, което Комисията смята, че нарушава законодателството на ЕС. Правителството очаква конкретните й забележки, за да поправи законопроекта между първо и второ четене, каза днес Орешарски.

През декември 2013 г. Комисията поиска от останалите пет държави от ЕС по пътя на "Южен поток" да предоговорят споразуменията си с Русия за газопровода в съответствие с европейските правила. Тези държави са Австрия, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия.

"Критично важно е Европейският съюз да остане единен по въпросите на енергийната сигурност," каза на пресконференция след вечерята Барозу. "Никой около масата не отрече това."

"Аз казах на членовете на Европейския съвет, че някои от споразуменията, които са договорени, или са в процес на договаряне по "Южен поток", са в противоречие с правилата на ЕС," посочи Барозу. "Така че ние ще действаме по този въпрос. И всъщност днес аз информирах министър-председателя /Пламен Орешарски - б.а./ за намеренията на Европейската комисия в това отношение - трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, не само защото това е наш дълг като пазители на договорите, но и защото смятаме, че в този случай поставяме в опасност енергийната сигурност на България и на Европейския съюз".  

Създаването на европейски енергиен съюз и енергийната сигурност ще са един от приоритетите на следващата Европейска комисия, са се споразумели на срещата си националните лидери, каза председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой. Той получи мандат да проведе консултации с Европейския парламент преди държавните и правителствените ръководители да номинират през юни приемника на Барозу. Той трябва да получи одобрението на евродепутатите.