Подалият оставка началник на Военновъздушните сили ген. Румен Радев все още не е кандидатът на левицата за президент, но БСП вече започна кампанията му - с препратени до медиите материали от в. "Земя" и интервю в "Епицентър". От първия "научаваме" 10-те причини, заради които Радев заслужава да е президент, а от втория - как за първи път генералът бил харесан от социалистите преди години, когато участвал в "Шоуто на Слави".

Сред достойнствата на ген. Радев са изброени не само биографията му, но и следните постижения и факти: първо - ново лице е за политиката, а и "добрият офицер се грижи за хората, които води". Той е описан като ярък лидер, издигнал се "без протекции", а и може да обедини не само лявото и патриотичното, но е приемлив "и за ВМРО, и за ДПС", четем в "Земя". Универсално приемлив е за избирателите от всички възрасти, а и "ще се нрави и на женския електорат, който ще оцени мъжката му харизма".

Преимущество на Радев било и това, че е учил и в САЩ, но "опонира открито на аграратлантика Ненчев", обявява се за "българофил" и нямало да ни скарва с "приятелска славянска и православна Русия". Седмият важен пункт за подкрепа пък звучи така: "Ген. Радев е обикновен човек, роден в един неголям български град (Димитровград), със селски корен". Последните три пункта описват неизбрания все още официално за кандидат-президент военен като "коректив на ГЕРБ", "квалифициран за вътрешната и външната политика, дипломацията, геополитиката", "пазител на българския национален интерес".

От БСП повдигат и завесата кога и как военният летец е влязъл в полезрението. Историята разказва Стефан Данаилов пред "Епицентър":

"В един разговор преди три-четири седмици с Корнелия (Нинова - б.р.), тя ми сподели за първи път идеята си за ген. Радев. Аз имам един спомен от поведението на ген. Радев – преди много години той беше гост в „Шоуто на Слави”. Там той се държа невероятно, държа една реч – кратко и ясно заяви какво иска да каже за политиката и отношението на политиците към армията и т.н. Доста смели неща изговори за един генерал. И тогава Слави го попита защо не се заеме с политика. И когато Корнелия ми подаде това име, веднага ми прозвучаха тези негови думи."

Официално заседанието на Националния съвет на БСП, на който номинацията за президентска двойка трябва да бъде одобрена сред всички посочени от структурите на левицата имена, е на 14 август. Преди това се чакат разговори с АБВ, които подкрепят Радев, и с "Движение 21". Сред останалите кандидати са Мая Манолова, Илияна Йотова, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Румен Гечев.

Междувременно оставката на ген. Радев от ВСС получи отзвук и в руската преса. В. "Правда" излезе със заглавие в най-добрите традиции на пропагандата: "НАТО унищожава армията на България". В публикацията има цитат от Радев как за него идеята за съвместна охрана със страни от НАТО на въздушното ни пространство била "по-лоша от Ньойския договор".