БРЮКСЕЛ-Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз упълномощиха снощи председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой да преговаря с Европейския парламент за номинацията на следващия председател на Европейската комисия.

„Лидерите ми дадоха мандат да проведа тези консултации от името на Европейския съвет,“ каза Ван Ромпьой след неформална вечеря, на която 28-те национални лидери ообсъдиха резултатите от проведените на 22-25 май европейски избори и промените, които те предполагат в ЕС.

„Възнамерявам да се свържа с председателите на новообразуваните политически групи (в Европейския парламент -  б.а.) веднага щом тези групи бъдат сформирани и председателите им – избрани,“ каза Ван Ромпьой.

„Ще имам също двустранни разговори с членовете на Европейския съвет (държавните и правителствените ръководители – б.а.),“ добави той. Ван Ромпьой трябва да докладва за резултатите от консултациите си пред националните лидери юни.

Председателите на досегашните парламентарни групи поискаха днес след закрито заседание от Европейският съвет да даде на кандидата на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер, бивш премиер на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата, мандат да сформира мнозинство в парламента за одобрение на следващата Европейска комисия.

В съобщението си след срещата Ван Ромпьой не назова по име Юнкер, но в отговорите на журналистически въпроси каза, че ще се срещне с него.

„Това че не го спомена в изявлението си, е симптоматично,“ коментира източник от съвета, запознат с дискусиите.

Макар и номиниран от ЕНП, Юнкер не се радва на пълна подкрепа от членуващите в нея правителствени ръководители. Преди вечерята шведският министър-председател Фредерик Райнфелдт заяви, че налагането на един кандидат от парламента, ограничава правата на други потенциални кандидати.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан пък посочи, че „няма автоматична връзка“ между номинациите на парламентарните партии и номинацията на Европейския съвет.  Против кандидатурата на Юнкер по-рано се изказа и британският министър-председател Дейвид Камерън.

„Кандидатът е под въпрос, ако няколко държави-членки имат резерви,“ каза източникът. Лидерите трябва да изберат номинирания с квалифицирано мнозинство. Блокиращата квота е 93 гласа от общо 352 в Европейския съвет.  Камерън и Орбан имат заедно 41 гласа.

„Разбира се, Ван Ромпьой може да постави кандидатурата на Юнкер на гласуване, но се съмнявам, дали ще го направи,“ каза източникът. „Европейският съвет не работи така“.

За първи път в историята на ЕС главните партии, представени в Европейския парламент номинираха свои кандидати да оглавят Комисията – върховния изпълнителен орган на ЕС, но това не задължава Европейския съвет да посочи някого от тях. Лисабонският договор постановява, че те трябва да „вземат под внимание европейските избори и да проведат необходимите консултации“.

Водещите парламентарни кандидати, включващи още германския социалист Мартин Шулц, досегашен председател на Европарламента, и бившия премиер на Белгия Ги Верхофстадт, лидер на парламентарната група на либералите, декларираха, че евродепутатите няма да приемат кандидат различен от тези, които те са номинирали. Посоченият от Европейския съвет председател на Комисията се нуждае от одобрението на парламента.