Мотористи излязоха на протест тази вечер пред турското посолство в София, предаде БГНЕС. Поводът е изчезналият и обявен от Софийския апелативен съд за общодържавно издирване турски гражданин Фарук Бекташ.

Полицията не може да го открие, след като бе поставен под домашен арест с обвинение за катастрофа край Драгоман, при която загинаха двама мотористи - мъж и жена.

Подредени в две редици с моторите си протестиращите изпълниха крайното платно към тротоара на бул. „Васил Левски” в отсечката на улиците „Паренсов” и „Юри Венелин”. Движението по булеварда не бе спряно. Някои от присъединяващите се към протеста мотористи форсираха машините и се подреждаха в редицата.

Протестиращите искат обяснение къде е Бекташ, който причини смъртта на двама души. Нееднократно мотористите заявяват, че искат да привлекат общественото внимание да се пази животът им.

По-късно над двеста души мотористи преместиха протеста си пред Съдебната палата. Там всички поставиха каските си на оградата като обясниха, че това е символ на жертвите на техни приятели - мотористи. Издигнато бе искане да бъде отстранен съдията, който е пуснал под домашен арест турския гражданин Бекташ.

Пред Съдебната палата прозвуча и масово освиркване.

По-рано днес Апелативният съд заседава по искането на прокуратурата Бекташ да бъде върнат в ареста. В съдебната зала стана известно, че защитата му е оттеглила пълномощията си и му е назначен служебен адвокат. Още преди обед група мотористи се събраха пред Съдебната палата, за да протестират и настояват за незабавен арест за турския шофьор. Мотористите вече няколко пъти организираха протести с искане за по-строго наказание за шофьора и изразиха опасения, че турският гастербайтер може да се укрие, ако излезе на свобода, както се и случи.

Инцидентът стана на 24 юли край Драгоман. Шофьорът изгубил контрол над колата и ударил двамата движещи се мотористи, които загинали на място. Катастрофата стана на мост, а колата паднала, след като е скъсала мантинелата.