Неизвестна досега сирийска групировка обяви, че държи телата на петима руснаци, загинали при свалянето на хеликоптера на Ми-8 на 1 август, предаде Ройтерс.

Групировката, чието име не се е срещало до този момент в информационните потоци, се нарича Главна фондация по делата на затворниците (ГФДЗ). Тя твърди, че е готова да предаде телата на руснаците в замяна на освобождаването на затворници, намиращи се в контролирани от сирийското правителство територии, както и на хора, задържани в Ливан от "Хизбула". От ГФДЗ настояват също така да бъде прекратена обсадата на районите от страна на сирийската армия или нейните съюзници.

Засега няма официално потвърждение, че телата на загиналите руснаци са у тази групировка.

Никой не е поел отговорност и за свалянето на хеликоптера. В него пътуваха петима души - тричленен екипаж и двама офицери от руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия.

Русия обвини за свалянето бойците от джихадисткия Фронт "Фатех аш Шам", който миналата седмица обяви скъсването си с "Ал Кайда".

Разпространени в туитър снимки от мястото на катастрофата показаха как сирийци влачат едно от телата.

Същевременно американският президент Барак Обама отново разкритикува Русия за действията ѝ в Сирия, предаде АФП.

"САЩ остават готови да работят с Русия за намаляване на насилието и укрепване на усилията ни срещу "Даеш" ("Ислямска държава") и "Ал Кайда" в Сирия, но до момента Русия не е предприела необходимите стъпки. Време е Русия да покаже, че подхожда сериозно към постигането на тези цели", каза той снощи.

Обама допълни, че няма доверие във волята за сътрудничество на руския президент Владимир Путин за решение на сирийския конфликт:

"Не съм сигурен, че можем да имаме доверие на Русия и на Владимир Путин и затова трябва да преценим дали можем да постигнем истинско спиране на бойните действия или не. Русия може би не е в състояние да постигне това - било защото не иска, било защото няма достатъчно влияние върху Башар Асад. Ще направим оценка на това."

Терористите все още могат да ударят САЩ

Терористите все още могат да организират малки нападения в САЩ, смята президентът.

"Що се отнася до заплахата, която представлява "Даеш" за нашата страна, смятам, че тя е сериозна. Те не се интересуват от широкомащабни атаки като атентатите от 11 септември, защото са разбрали какво внимание могат да получат с извършването на малки нападения с пистолети, автомати или, като в Ница във Франция, с камион", каза той.

Според него има реална възможност единаци или малки групи да извършват нападения, при които биват убити хора.

"Затова нашите разузнавателни служби, правоохранителни органи и военни сили работят денонощно да засекат потенциални атаки, да разкрият хора, които са подложени на промиване на мозъците от страна на "Даеш", увери американският лидер.

И изтъкна, че тези действия се извършват съобразно закона и презумпцията за невинност.

Арестуваха джихадист в Северна Каролина

Жител на американския щат Северна Каролина е арестуван и обвинен в подготовка на терористични актове, предаде ТАСС.

35-годишният Ерик Джамал Хендрикс се опитвал да набира и обучава хора за нападения в САЩ от името на "Даеш". Той контактувал с двама мъже, нападнали  през май 2015 г. в Тексас изложба с карикатури на пророка Мохамед. Те бяха убити от случайно намиращ се там полицай.

Службите стигнали до Хендрикс чрез негов съучастник, задържан през юни 2015 г., когато купил автомат и патрони от полицай под прикритие.