763 000 лв., без ДДС, ще плати военното министерство за здравни и други застраховки на българските военнослужещи, изпълняващи мироопазващи мисии в Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина. Парите, включват и застраховките на екипажите на ВВС, които изпълняват полети до районите на действие на нашите сили зад граница.

Застрахователният период ще обхваща 2017-2019 г.

Най-скъпа е застраховката на мисията на Българската армия, участваща в операция ISAF в Афганистан. Финансовият ресурс, който е заделен е 655 000 лв. и включва застраховки за: злополука и медицински разходи, каско, пожар и природни бедствия, щети на имущество, гражданска отговорност, зелена карта и карго.

Прогнозата на Министерството на отбраната е за застраховането на 130 военнослужещи и 16 единици военна техника за всяка една година. Отделно застраховани ще бъдат и военнослужещите и цивилните служители на армията и на военното министерство, които са командировани в района на българската мисия в Афганистан.

Далеч по-евтина излиза застраховката на мисията в Косово – 72 000 лв. Става въпрос за застраховането на около 20 военнослужещи за всяка една година, като към настоящия момент не се предвижда използване на автомобилна техника.

Застраховането на личния състав – 10 военнослужещи за всяка година и 2 единици техника, които са част от операцията на Европейския съюз “Алтея” в Босна и Херцеговина ще струва 36 000 лв.

Контингентите ни участват в операциите на ротационен принцип. Продължителността на една мисия е до 6 месеца.

Броят на военнослужещите и цивилните лица от Министерство на отбраната и Българската армия, командировани за изпълнение на задачи в горепосочените райони, както и срокът на тяхното пребиваване са различни. На отделните етапи през годините бройките на застрахованите лица може да бъдат завишени, става ясно от документацията. Поръчката има три обособени позиции, всяка с период за действие от три години.