Кой кого издига, кой на кого пречи?  "Процесът на самоизяждане в БСП тече много активно, категоричен е член на Изпълнителното бюро, в момента е на ниво SMS компромат".

Поредният минискандал е свързан с номинацията на омбудсмана Мая Манолова, която се оказа сред кандидатите на соцпартията за президент. Манолова е посочена заедно с Янаки Стоилов, Михаил Миков, Румен Гечев, Илияна Йотова и нашумелият в последните дни командващ ВВС в оставка ген. Румен Радев. Иска ли Манолова да стане президент и опитва ли се лоби около нея да спира успеха на ген. Радев, харесан от Корнелия Нинова, за когото и Георги Първанов не пести хвалебствията си? Амбицията на омбудсмана била толкова голяма, че за да се опита да стане държавен глава, можела даже да разцепи партията, е една от версиите.

Във вътрешнопартийните битки около избора на президент беше вкаран и големият актьор Стефан Данаилов, който в интервю пред "Епицентър" обяви голямата си подкрепа за Корнелия Нинова. И съобщи: "Мая (Манолова -б.р.) наистина може да разцепи партията, което е факт. И сега ще ти призная още нещо – аз получих едно съобщение от нея, много гнусно: „Престани да ме заливаш с помия!” Много ме заболя! Защото, ако аз си отворя устата за нея, може да стане страшно! Но аз не съм такъв човек, аз съм кавалер. Но искам да кажа ясно – Мая Манолова няма качества за такъв висок пост в държавата! Знам какво е да си повярваш, да полетиш, но съм видял много такива летящи образи, които са падали много тежко".

Днес, Манолова реши да отвърне на удара и пусна обяснение в личната си страница във фейсбук. Като публикува целия текст на изпратеното съобщение до Стефан Данаилов.

"Внушението, че искам да цепя БСП е гнусно", твърди тя, както и че нямало да участва в партийни интриги.

Ето  какво написа Мая Манолова във фейсбук

Това е пълният текст на смс-а, който изпратих на г-н Данаилов след като разбрах от медиите, че Изпълнителното бюро три часа е обсъждало как да ме спре да не се кандидатирам като паралелен кандидат на обединената левица. 
"Спрете да ме заливате с помия. Никога не съм си и помисляла да бъда паралелен кандидат на БСП. Ще приема всяко решение на ръководството."
Не смятам, че този смс е "гнусен", по-скоро такова е внушението, че искам да цепя БСП.
Впрочем, освен посочените Юри Асланов, Бриго Аспарухов, Костадин Паскалев, Калоян Паргов, oще 179 общински организации на БСП смятат, че съм подходяща за кандидат за президент, а 56 - за вице и затова са ме номинирали. Това прави 235 от общо 265 организации на БСП във вътрешното допитване и десетки граждански организации!
Но очевидно, ръководството мисли друго!
Няма да позволя името ми да се замесва в партийни интриги. Доказала съм, че да работя за хората е моя мисия, мисия която ще продължа да изпълнявам с още по-голям хъс и енергия. Както казах вече, аз няма да предам това доверие

Неуспелият кандидат-кмет на БСП за София, социологът проф. Михаил Мирчев също сподели гледната си точка по случващото се в БСП. Както обичайно във фейсбук и в почти стихотоворна форма. "Чрез гаднички въпроси и с още по-миризлива информацийка", според Мирчев във вътрешнопартийните битки е бил вкаран и Стефан Данаилов. Ето и как отрази размяната на реплики в соцпартията Мирчев.

Днес и символът на БСП, 
всеобичният Ламбо, бе 
включен в битката за БСП.
По неочакван начин.

Чрез гаднички въпросчета...
С още по-миризлива информацийка...
С изправяне на "другари" и "другарка" 
до стената 
за отстрел...

И слепите вече виждат каква 
жестока БИТКА върви - 
за СОБСТВЕНОСТта над БСП!!!

Спасението единствено е в 
решенията на НС, обявен за 14 август.
Ако пак не го 
отложат...