Американската лекарствена агенция (FDA) одобри първата генерична разновидност на най-използвания препарат за лечение и профилактика на грип – Tamiflu. Съобщението е публикувано на официалния сайт на агенцията.

През 1999 г. беше одобрен оригиналният препарат Tamiflu, който съдържа оселтамивир фосфат и се препоръчва срещу грипните вируси от тип А и В при възрастни, както и при деца още след първите две седмици от раждането. Препаратът може да се използва за профилактика на грип при пациенти на възраст над 1 година.

Досега обаче нямаше генеричен аналог на лекарството. Той се появява 17 години след оригиналния медикамент. Производител е индийската компания Natco Pharma.

"Генеричните медикаменти, одобрени от FDA, притежават същото високо качество и ефективност като оригиналните лекарства. Производствените и пакетиращи мощности също трябва да покриват актуалните за оригиналната индустрия стандарти за качество", пише в сайта на FDA.

Генеричният продукт ще бъде изписван на пациентите само от личните лекари, а прилагането му не отменя необходимостта от поставяне на сезонна ваксина срещу грип.

 Оселтамивир фосфат се предписва на болни от грип, но не предпазва от бактериални инфекции. Ако бъде приет в първите 48 часа от появата на първите симптоми, препаратът може да намали силата им, като се смята, че използването му ограничава броя на смъртните случаи след усложнения от грип сред пациентите, приети в болница.

От агенцията предупреждават, че няма информация дали оселтамивир фосфат е достатъчно ефективен при хората, започнали лечение след втория ден от заразяването с грип, както и при пациенти с отслабена имунна система.