Ядеш моркови и получаваш силно нощно зрение. Трябва да пиеш поне осем чаши вода дневно. Органичните храни са много по-хранителни и в тях няма пестициди. Млякото е супер полезно, кафето може да спре растежа на костите...

Да продължаваме ли?

Здравните митове са наистина внушително количество и се множат. А интернет и особено социалните медии са изключително благодатна среда за тяхното избуяване. Няма да подхващаме темата за вексините...

Предлагаме ви някои от най-разпространените здравни митове, с някои от тях сигурно сте израсли, били са ви повтаряни многократно. Нещата не са съвсем така, както изглеждат, посочва techinsider. 

Мит 1. Млякото е полезно за тялото ви

MYTH: Milk does a body good!

Снимка liz west/flickr

Огромно количество реклами, както и повтаряното в училище, е превърнало млякото в нещо почти вълшебно. Даже има официални предписания в САЩ, че и възрастните хора трябва да пият по три чаши мляко дневно, защото в него има калций и витамин Д. Обаче. Множество проучвания сочат, че няма връзка между пиенето на мляко и по-малкото фрактури на костите. Някои изследвания даже показват, че млякото при определени случаи може да вреди.

Мит 2. Органичната храна е по-хранителна и в нея няма пестициди

MYTH: Organic food is pesticide-free and more nutritious.

Снимка naotakem via Flickr

Органичните продукти не са без пестициди и не е задължително да са по-полезни за вас. Фермерите, които отлеждат органик продукти, имат позволението да използват химикали, които са натурално извлечени. В някои случаи те даже вредят повече на околната среда от синтетичните. Така или иначе, количеството на пестицидите и в органичните, и в неорганичните продукти е толкова ниско, че те не представляват основание за тревога. Яденето на органична храна не е свързано с някакви откровени преимущества. Това сочи изследване, което разглежда общо 98 727 статии по темата.

Мит 3. Като изпуснете нещо на пода, може да го изядете, ако не е останало там повече от 5 секунди

MYTH: Eating food within 5 seconds of dropping it on the floor is safe.

Снимка Flickr / Rubbermaid Products

Не е приятно, когато нещо вкусно пада на земята. Но ако го грабнете бързо, преди да са минали 5 секунди, всичко е наред. Или поне така си мислите? Малката подробност е, че бактериите могат да заразят дадена храна за милисекунди. Тестове показват, че мокрите храни са по-привлекателни за бактериите, но все пак няма "безопасен срок". По-скоро безопасността зависи от това колко чиста е повърхността, върху която е паднала храната.  Все пак, ако по пода се движат хора, чиито крака тъпчат тротоарите на Ню Йорк например, се въздържайте да вдигате падналата храна и да я слагате в устата си.

Мит 4. Яденето на шоколад причинява акне

MYTH: Eating chocolate gives you acne.

Снимка Shutterstock

Не, не е истина. Въпреки че вероятно много пъти сте чували това прекрасно предупреждение, когато сте били тийнейджъри. В продължение на месец учени дават на хора 10 пъти по-голямо от обичайното количество шоколад. Контролната група е захранвана с имитация на шоколад. И не са установени разлики по отношение на проблема с акнето. Нито шоколадът, нито мазното влияят на акнето.

Мит 5. Кафето пречи на растежа

MYTH: Coffee stunts your growth.

Снимка Susanne Nilsson/Flickr

Повечето изследвания не откриват корелация между консумацията на кофеин и растежа на костите на децата. При зрелите хора увеличената употреба на кафе може малко да намали абсорбцията на калций, но влиянието е толкова малко, че лъжица мляко може да спре този ефект.

Мит 6. Захарта предизвиква хиперактивност у децата

MYTH: Sugar causes hyperactivity in children.

Снимка Flicrk user edith_soto

Множество изследвания са търсили и не са открили досега доказателства, които подкрепят това твърдение. Митът вероятно се появява през 1974 г., когато д-р Уилям Крук пише писмо до Американската педиатрична асоциация, а тя го публикува.

"Едва през последните три години осъзнах, че захарта... причинява хиперактивност", пише в писмото.

Но там няма научни доказателства. Според Националния институт за ментално здраве:

"Идеята, че рафинираната захар причинява ADHD или влошава симпотимите, е популярна, но повечето изследвания отхвърлят тази теория".

Мит 7. Яденето на моркови води до свръхдобро зрение през нощта

MYTH: Eating a lot of carrots gives you great night vision.

Снимка MissMessie/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Витамин А се съдържа в сериозни количества в морковите и е полезен за зрението ви. Но дори и да се тъпчете с моркови, няма да получите свръхсили, които да ви надарят с изключително нощно зрение.

Вероятно митът започва като част от британската пропаганда по време на Втората световна война. Правителството иска да засекрети съществуването на радарна технология, която помага на пилотите му да осъществуват атаки и през нощта.

Мит 8. В човешкия мозък не се появяват нови клетки

MYTH: Humans can't grow new brain cells.

Снимка Vimeo/JonO

Все пак не сте родени с всички мозъчни клетки, които имате. Съществуват много доказателства, мозъкът продължава да произвежда нови клетки в някои части на мозъка поне, като част от процес, наречен неврогенезис.

Мит 9. Дъвката се смила цели 7 години

MYTH: It takes 7 years for gum to digest if you swallow it.

Снимка flickr user: sembrandogirasoles

Ако глътнете дъвка, тя ще се смила седем години? Не съвсем. Дъвката не е смилаема като цяло, но просто ще премине през храносмилателния ви тракт, през червата и ще излезе през съответния отвор на тялото ви.

Гълтането на дъвка, широко практикувано от малките деца, обаче може да създаде проблеми - ако се погълне с други неща, които не трябва да бъдат в стомаха. Ето един интересен случай - 4-годишно момиче получава преплитане на червата, след като освен дъвката поглъща и четири монети.

Мит 10. Вземате витамини и сте напълно здрав

MYTH: Taking your vitamins will keep you healthy.

Снимка Flickr

Добре звучи - пиете витамини и сте напълно здрави. Множеството проучвания в течение на десетилетия обаче не откриват никакви напълно сигурни доказателства, че от поглъщането на мултивитамини има полза. Предозирането може даже да се окаже вредно.