Дългогодишният дипломат, бивш зам.-външен министър и обявен за служител на Държавна сигурност кадър на МВнР Любомир Иванов ще е шефът на Националния център за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 г. Заповедта вече е подписана от вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева и външния министър Даниел Митов.

В центъра ще работят 15 души до края на годината и 50 - през 2017 и 2018 г. Те ще са държавни служители, командировани от министерствата, както и външни експерти, които ще на трудов договор, съобщиха от правителствената информационна служба. Националният център ще се грижи за координацията на работа на различните институции и за провеждането на обществени поръчки за целите на председателството. Той ще бъде закрит през октомври 2018 г.

Любомир Иванов е дългогодишен дипломат от кариерата, главен преговарящ за присъединяването към НАТО и зам.-външен министър в кабинета "Сакскобургготски". Той е и първият постоянен представител на България в НАТО след приемането ни в Алианса. Работил е в посолствата ни в Белгия и Китай, бил е в Страсбург, а в момента е посланик и постоянен представител към Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), като е и единственият българин, оглавявал Комитета по конституционни въпроси на ФАО.

От визитката му, представена от властта, липсва само, че е обявен за служител на бившата Държавна сигурност от комисията по досиетата през 2010 г. Той е бил разузначав от Първо главно управление на ДС, назначен през 1985 г. и уволнен през 1990 г. Любопитен факт е, че през 2008 г., когато е първата му проверка, името у не е съобщено. Според експерти той е подходящ за новия пост заради богатия си дипломатически опит. 

Работата на центъра ще се контролира от Национален щаб, начело на който ще е Кунева, заместник ще е Митов, а в него ще има представител на президента, на председателя на парламента, премиера, заместниците му, министрите на финансите, на културата и на регионалното развитие, представители на службите за сигурност, постоянния представител на България към ЕС и др.