Само не отговаряйте: "Не знам". Докато в съседните САЩ всяко хлапе, докопало китарата, има шанс за една нощ да се събуди с милион в картата и ей такава лимузина,  в която да вози окъсаните си кецове, в Канада размахът не е такъв. Затова и на местните банди им се налага да са много по-креативни и добри. И понякога - чисто откачени...

Или, както се шегува изданието teamrock.com, страната ни е дала не само кленовия сироп, американския лос и Брайън Адамс, а и доста добър метъл.

Да започнем с...

 

Exciter

Приятното при тази банда, която сериозните олд-скул трашъри не може да не са чували, е, че албумът им Heavy Metal Maniac чисто и просто е 6 месеца по-стар от Kill ‘Em All на "Металика". Някои ги водят за значим фактор при промяната на световния музикален вкус към по-твърдо и по-бързо...

Чуйте спийд-метълите от Отава още от техния старт в далечната 1982 г.:

В Канада има страхотни дет и кор групи, които тук няма да споменаваме... Ако още не сте, открийте си ги сами - Beneath The Massacre (леле, какво име само!), Cryptopsy, Gorguts и т.н.

 

Devin Townsend Project

Ето ви нещо по-ново и.. хм, дали думата "свежо" е подходяща за този стил музика? Дами и господа, насладете се на Devin Townsend Project на бившия певец на Strapping Young Lad. Със 7-те си албума Девин не е за подценяване.

Обърнете внимание на европейската театралност и "сценография" в музиката му, сякаш по-характерна за Nightwish или всички подобни, при които красива мацка на висок ток се дере до пръсване:

 

Anvil

Не знаем дали Anvil ви говорят нещо, но тази група е най-характерна с... феновете си. Трима от тях се казват Ларс Улрих, Скот Йън и Фил Анселмо. Твърдят, че без бандата от Торонто траш сцената нямаше да избухне в първите години на 1980-те, поне не и по този начин.

 

Annihilator

Разбира се, Annihilator са идвали в България. Дори на концерта на летище "София" през 2012 г. бяха така високо оценени, че излязоха след Soulfly на Макс Кавалера. Ама, какво пък - у нас винаги добре са се "харчели" еднолични, егоцентрични, свирещи и пеещи, аранжиращи, записващи и продуциращи безапелационни лидери... Като Джеф Уотърс.

Ето един палеокласически Alison Hell, благодарение на който Джеф и групата му са това, което са.

 

 

Voivod

За Voivod какво да се говори? Основите полага покойният вече китарист Денис "Пиги" Дамур с неговите уникални хармонии, които след смъртта му през 2005 г. групата сякаш така и не успява да достигне отново. Някои са склонни да го наричат гений.

В англоезичната "Уикипедия" за тях пише, че са траш/прогресив метъл... Какво определение само, а?!

Към Voivod се присъединява Джейсън Нюстед (само за студийна работа) след напускането на "Металика". Вижте ги как правят кавър на "Пинк Флойд":

Изключително шантавите и некомерсиални  Voivod също са идвали у нас - макар и само един път в Каварна.