България е сред държавите в ЕС, които ще бъдат най-силно засегнати от евентуално спиране на руските доставки от природен газ. Това се казва в задълбоченото изследване Европейска енергийна сигурност, публикувано днес от Еврокомисията. 

Нарушаване на руските доставки през сезона от юни 2014 г. до март 2015 г. ще доведе до проблеми за почти всички страни от Източна Европа. За България и Македония това ще доведе до незадоволяване на между 60 и 80 процента от потреблението, се казва в анализа.

За Полша проблемът ще засегне 20-40 процента от консумацията на природен газ. Със същата тежест се оценява евентуалното спиране на руските доставки на газ за Румъния, Хърватия, Сърбия и Гърция. В Литва неосигурено ще остане между 40% и 60% от потреблението.

В по-лоша ситуация от България са само Латвия, Естония и Финландия. В тези държави биха имали затруднения за осигуряване на над 80% от консумацията от природен газ.

В изследването на Европейската комисия обаче изрично се посочва, че в България и Македония недостигът на газ ще бъде усетен най-рано - още през септември. Посочва се, че България няма нито алтернативни газови връзки - интерконектори към съседните страни, нито достатъчни запаси, които да гарантират потреблението.

Увеличаващата се зависимост на ЕС от внос на газ увеличава рисковете от сигурността на доставките. Надеждният, прозрачен и взаимосвързан пазар има потенциала да избегне проблемите. ЕС внася над 60 процента от природния си газ, като две трети от количествата идват от страни извън европейското икономическо пространство. Балтийските държави, Финландия, Словакия и България са зависими от един-единствен доставчик за целия си газов импорт, констатира изследването.