Жълт код заради очакваните жеги е обяден днес, неделя, в 20 области в България, съобщиха от НИМХ към БАН. Синоптиците очакват температурите в Централна и Източна България в обедните часове в неделния ден да прескочат 35 градуса. Само на някои места в планинските региони на страната са възможни кратки превалявания. 

Предупреждението за горещините е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Бургас, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе и Силистра.

По Черноморието се очаква днес температурите на въздуха да са около 30-33 градуса, а на морската вода - около 27-28 градуса като на Север ще е по-прохладно. Очакваното вълнение на морето е около 2 бала, казват още синоптиците.

Лекарите предупреждават в жегите да се пие максимално много вода, да не се ядат тежки и мазни храни и в никакъв случай да не се стои на слънце по обяд. Препоръчително е носенето на шапка в обедните часове, ако сте на открито. Най-уязвими в горещините са възрастните хора и децата, както и страдащите от кръвно и сърдечно-съдови заболявания.