Джеймс Патерсън отново е най-печелившият писател в света, сочи годишната класация на списание „Форбс“ за 2016 г. За последните дванайсет месеца той доказва, че книгите определено не са мъртви (въпреки понякога съмнителното им качество), макар че често телевизионните и кино адаптации подпомагат приходите.

От юни 2015 до юни тази година писателите в класацията на „Форбс“ са натрупали общо 269 милиона долара. Почти една трета от тях обаче са за Патерсън – 95 млн. долара. Той, заедно със своите съавтори в сянка, е издал в отчетния период повече от дузина нови книги, няколко от които за деца.

Далеч назад е вторият в списъка – Джеф Кини (19,5 млн.). Пробив в топ 3 прави Джоан Роулинг (19 млн.) – чиято поредица за Хари Потър продължава като на магия да трупа огромни печалби. Тук фактор играе и театралното представление за магьосника по пиеса на самата Роулинг. То продължава да предизвиква фурор, а билетите за всички представления до май догодина са отдавна изкупени.

В сравнение с миналата година, в класацията влиза само един дебютант – Паула Хокинс. Успехът ѝ до голяма степен се дължи на романа „Момичето от влака“, продал се вече в 11 милиона копия по цял свят (включително и в България). Екранизация по книгата тръгва по кината през октомври.

Пълен списък на най-печелившите писатели в класацията на списание „Форбс“:

Дан Браун (9,5 млн. долара)

Браун предстои да издаде йънг-адълт версия на „Шифърът на Леонардо“, 13 години след публикацията на оригиналния роман. Това ще бъде и първата му книга след „Ад“ от 2013 г., която все още се продава отлично.

Рик Риордан (9,5 млн. долара)

Редовно попълнение сред най-богатите писатели, Риордан дължи успеха си на поредицата с художествена литература за младежи с мотиви от древногръцката митология.

Джордж Р. Р. Мартин (9,5 млн. долара)

Мартин прекара половин десетилетие в написването на горещо очакваната шеста част от поредицата „Песен за огън и лед“, по която е сериалът на НВО „Игра на тронове“. Шестият сезон приключи през юни. Писателят продължава да трупа печалби от продажби на старите си книги и покрай телевизионната продукция, но краят на финансовия рай може би е близо – остават само два сезона от „Игра на тронове“.

Паула Хокинс (10 млн. долара)

Хокинс е за първи път в списъка на най-богатите писатели. След два бестселъра, нейната „Момичето от влака“ е пореден литературен феномен с над 11 милиона копия, продадени по целия свят.

Джон Грийн (10 млн. долара)

Без нова книга или филм, авторът на йънг-адълт е свил приходите си на 10 милиона – от 17 милиона в класацията миналата година.

Вероника Рот (10 млн. долара)

Печалбите на Рот падат от 25 милиона за миналата година до 10 сега. Причината е сривът в продажбите на книгите ѝ и възвръщаемостта на третия филм от трилогията ѝ „Дивергенти“ – „Предани“. Той натрупа в боксофиса само 179 милиона долара, а бюджетът му бе около 110 милиона. Родена през 1988 г., Рот е най-младият писател в списъка.

Е. Л. Джеймс (14 млн. долара)

Джеймс продаде 168% повече екземпляри от книгите в сравнение с миналата година, благодарение най-вече на пускането миналата година на романа ѝ „Грей“, нов разказ на историята от „50 нюанса сиво“, но от перспективата на мъжкия персонаж.

Нора Робъртс (15 млн. долара)

Писателката на бестселъри създава средно 5 ръкописа на година. Въпреки че продажбите на хартиените ѝ книги се е свила, редом с цялата индустрия, романтичните ѝ и криминални романи все още вървят отлично, особено като електронни книги.

Даниел Стийл (15 млн. долара)

Авторката на романтични истории Даниел Стийл е публикувала 129 романа в кариерата си, а продажбите са 650 милиона екземпляра в целия свят. Тя продължава да пише нови романи – на пишещата си машина „Олимпия“ от 1946 г.

Стивън Кинг (15 млн. долара)

Кинг е натрупал повече от 450 милиона долара в цялата си кариера. И няма изгледи приходите му да пресъхнат. Адаптация по „Тъмната кула“ с участието на Идрис Елба и Матю Макконъхи предстои да излезе по кината догодина.

Джон Гришам (18 млн. долара)

С постоянен ритъм на един криминален роман годишно от 1988-а насам, Гришам продължава да разбива рекорди с новите си книги – само неговият Rogue Lawyer от миналата година се е продал до момента в близо 2 милиона екземпляра в Щатите.

Джоан Роулинг (19 млн. долара)

Въпреки че се пренасочи към литературата за възрастни, Роулинг все още трупа по-голямата част от златните си галеони заради наследството на „Хари Потър“.

Джеф Кини (19,5 млн. долара)

Устойчиво в класацията на най-богатите, Кини дължи второто си място на поредицата за Дръндьото. Сега предстои излизането на 11-ата книга от нея.

Джеймс Патерсън (95 млн. долара)

Патерсън и неговият екип от анонимни съавтори са най-богатият писател, отново. За периода от юни 2015-а до юни 2016-а той е издал повече от дузина нови книги. До момента писателят е натрупал през цялата си кариера печалби от близо 900 милиона долара.

Площад Славейков.