Броят на жертвите и пострадалите след бурята и проливния дъжд в съседна Македония продължава да расте. Към момента загиналите са най-малко 21 души, други шестима се водят безследно безследно изчезнали, стотици са ранените, съобщи БГНЕС. Сред жертвите има и деца.

Над 100 души са евакуирани от засегнатите райони, основно от района на Скопие. Според властите в Македония става въпрос „за невиждана катастрофа”.

Ръководителят на Кризисния щаб Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването, съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово.

„До момента успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен, каза Тодоров.

Кметът на Скопие Коце Траяновски съобщи, че най критично е положението в кварталите „Гази баба”, „Ченто”, Стайковци, „Срешево”, „Смилковци” и околните села. Вятърът на моменти е бил с пориви над 80 км в час. На места се излял дъжд от 95 л на кв. м.

Някои от жертвите са се удавили в автомобилите си или докато са били отнесени от кални свлачища. Според някои съобщение на места водният стълб е достигнал 1,50 метра височина. 

Два спасителни екипа от София заминаха спешно, за да се включат в спасителните дейности в Скопие. 

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования и разпореди на компетентните български  институции незабавно да започнат разговори с администрацията на Македония, за да бъде уточнено с какво българското  правителство може да окаже помощ за по-бързото овладяване на ситуацията и за подпомагане на пострадалите. Координацията е възложена на началника на политическия кабинет на министър-председателя.

До сутринта данните бяха за поне 15 загинали. Жертвите са от селата Трайковци, Милковци и Ченто“, съобщи говорителката на полицията в Скопие Лиза Бендовска. Още текат процедурите по идентифициране на жертвите.  Най-пострадали при поройните дъждове са населените места в североизточната част на Скопие.

Най-засегнати от бедствието са селата Стайковци и Ченто, където има има наводнения и свлачища. Стотици автомобили и къщи бяха наводнени. Десетки граждани останаха блокирани в колите си и търсеха помощ през социалните мрежи. Днес следобед се очаква от Центъра за управление на кризи да се получи официална информация за природното бедствие и последиците от него. Няколкостотин метра от пътя Шипковица-Бродец край Тетово са напълно затрупани от кална маса и камъни. В района има огромни свлачища, а на места и дупки с дълбочина около 10 метра. Няколко села са напълно откъснати.

Президентът на Македония Георге Иванов разпореди и армията да се включи в преодоляването на щетите от бедствието. Според местните власти само пред нощта над македонската столица са се изсипали над 700 мълнии, съобщава още БГНЕС. Валежите на кв. м. бяха 33 литра късно вчера вечерта. Вятърът достигна 80 км./ч. Температурите се понижиха и са в диапазона 25-30 градуса. Очакват се нови данни за ситуацията след заседание на сформирания кризисен щаб.

Снимки БГНЕС