Сатирична комедия за Адолф Хитлер е едно от осемте заглавия, които Германия обсъжда при избора на свой представител за категорията за чуждоезичен филм на Оскарите.

„Той пак е тук“ представя Хитлер, който се оказва в съвременен Берлин и става водещ на собствено телевизионно шоу. Базиран на романа на Тимур Вермеш (излизал и на български език), филмът стана хит след излизането си в Германия и впоследствие бе закупен за разпространение от „Нетфликс“.

Изборът на страната за Оскарите ще бъде направен на 25 август от независимо жури.

Последната германска продукция, спечелила наградата за чуждоезичен филм, беше „Животът на другите“ – през 2007 г. Преди дванайсет години Downfall, който разказва за последните дни на Хитлер, беше номиниран в тази категория.

Сред другите заглавия, които са на обсъждане за Оскари 2017, е комедия на Тони Ердман за връзката между баща и дъщеря – история, приета много добре на тазгодишния фестивал в Кан.

„Той пак е тук“ е едно от четирите заглавия в краткия списък, свързани с нацистите. Сред останалите има нова версия на „Дневникът на Ане Франк“, както и филм за германския прокур Фриц Бауер.

Площад "Славейков"