Нападението с мачете над две полицейски служителни от събота в белгийския град Шарлероа се разследва като акт на тероризъм.

Разследването е за опит за убийство от терористични подбуди, което означава, че властите гледат на атаката като на терористичен акт, заяви в неделя белгийският премиер Шарл Мишел, цитиран от световните агенции.

Малко, след като властите излязоха с това обръщение, "Даеш" пое отговорност за атаката, съобщи Франс прес, позовавайки се на агенция АМАК, пропагандния орган на терористичната организация.

Нападателят от Шарлероа е един от нашите бойци. Той извърши тази операция в отговор на призивите да се атакува населението на страните от коалицията на кръстоносците, пише АМАК.

Според последната информация нападателят на 33-годишен и е от алжирски произход. По данни на федералната прокуратура в Белгия младият мъж е бир известен на полицията за дребни престъпления, но не е бил в полезрението на службите за тероризъм. Нападателят с инициали К.Б. е живеел в Белгия от 2012 г. 

По време на нападението с мачете срещу двете полицайки нападателят е викал "Аллах е велик", според свидетели. Мъжът бе ликвидиран от полицията. Премиерът на Белгия заяви след среща със специалните служби в страната, че нападателят още не е идентифициран.

В Белгия продължава да е високо нивото на тревога за терористична заплаха - трета степен от общо четири степени. Заплахата е висока след нападенията на летището в Брюксел и на метростанция по-рано през годината.

При нападението, извършено в събота пред главното полицейско управление в Шарлероа, който е много близо до Брюксел, една от полицейските служителки получи сериозни рани по лицето. Колежката й е с по-малко поражения. Трети полицейски служител, който е бил близо, е стрелял по нападателя, който по-късно е починал.